12.2 C
Skopje
20.9.2019 - 10:31

Иран меѓу американските јастреби и европските кукавици

Земјите од ЕУ јавно го поддржуваа нуклеарниот договор, но потајно сметаа дека Иран не може да си дозволи да се откаже од него дури...

Зошто САД не треба да интервенираат во Венецуела

Кризата во Венецуела е трагична, но Вашингтон не е должен да ја решава Администрацијата на Доналд Трамп вели дека е решена да му ги ублажи...

Лекции од опиумските војни

Политиката на Кина има корени во минатите судири со Западот. За да се разберат тензиите на Пацификот, треба да се анализираат опиумските војни Англија во...

Eскалира трговската војна меѓу САД и Кина

Вашингтон ги зголемува тарифите за кинески стоки од 200 милијарди долари, а Пекинг најавува одмазда. Царините се очекува да ја дестабилизираат и онака кревката...

Политичка фрагментација во Европа

Резултатите од неодамнешните шпански избори го потврдуваат трендот на политичка фрагментација во Европа. Расцепкувањето на европската политичка сцена го зголемува и економскиот ризик во...

Глобални линии

Лицемерните „вредности“ на ЕУ

Ханс Кундани Дали навистина има поента да се зборува за „европски вредности“? Приврзаниците на европскиот проект сакаат да зборуваат за основна група „европски вредности“ за кои...

Земји што го забранија кинескиот гигант „Хуавеи“

Земјите што ги забранија производите од кинескиот производител на паметни телефони со безжична технологија „Хуавеи“ претставуваат приближно една третина од светскиот бруто-домашен производ (БДП),...

Вредноста на лажните вести

Политичките лидери на новите демократии често инсистираат дека новинарите мора да бидат ограничени од државата, додека не научат одговорно да си ја вршат работата....

Пекинг гледа како се самоуништува западната демократија

Најголема жртва би можела да биде самата демократија, а најголеми губитници ќе бидат околу четири милијарди лица што живеат во нејзината несовршена прегратка. И...