16.8 C
Skopje
30.7.2021 - 6:57

Турција како тројански коњ во европските воени мисии

Како членка на НАТО, Турција поднесе апликација за учество во проектот на ЕУ за воена мобилност предводен од Холандија и покрај тензичните односи со...

Странски мирудии во израелско-палестинската каша

Со оглед на нејзината регионална моќ и кредибилитетот кај двете завојувани страни, Москва се гледа како единствена позиција да влијае врз процесот на помирување...

Најголеми инвеститори во истражувањето за вакцини против ковид-19

САД ја дадоа својата поддршка за предлозите на Светската трговска организација за привремено да се укинат заштитите на интелектуалните права за вакцини против ковид-19....

Разузнавачките агенции не треба да бидат алатки за пропаганда

Американските воени команданти се залагаат за почесто декласифицирање на информациите за противниците на САД, што може да има спротивен ефект, вели Пол Пилар од...

Карантинот најтешко го поднесоа Грците и Португалците

Новото истражување на „Евробарометар“ покажува каде во Европа населението најтешко се справи со строгите рестрикции на движењето во пандемијата. По избивањето на пандемијата, властите...

Дали соларното геоинженерство може да се користи како оружје?

Треба да се отфрли претпоставката дали соларното геоинженерство може да се користи за други цели освен примарната, а светот повеќе да се фокусира на...

Колкав дигитален суверенитет ужива Европа во Медитеранот?

Стариот Континент треба да примени нов пристап во градење и заштита на дигиталната инфраструктура на Блискиот Исток, Северна Африка и Сахел, за да ги...

Корона-кризата не ги поколеба САД да ги зголемат воените трошоци

Според најновиот извештај на Стокхолмскиот меѓународен истражувачки институт за мир (СИПРИ), светските трошоци во одбраната се зголемија на нешто под две илјади милијарди долари...

Пандемијата не го поштеди рејтингот на светските лидери

И покрај тоа што вториот бран беснее во неговата држава, индискиот премиер Нарендра Моди и натаму важи за политичар со највисок рејтинг меѓу избраните...

Можат ли САД да застанат во партнерството меѓу Кина и Русија?

Администрацијата на Џо Бајден се наоѓа пред нов предизвик дали да ја примени старата тактика на „раздели, па владеј“ во налетот на Кина и...