Кина не се обидува да доминира на Блискиот Исток

Американското повлекување од „вечните војни“ во Авганистан и Ирак може сепак да го отвори патот за Пекинг да се наметне во овој регион од...

Самовработувањето станува нов тренд во земјите во развој

Повеќето луѓе ја поврзуваат дигиталната економија со висококвалификувани компјутерски инженери и професионалци за маркетинг, но главните двигатели на трговијата се понискоквалификуваните работници што возат...

Коронавирусот и натаму причина број еден за загриженост во светот

„Ипсос“ спроведе истражување во однос на тоа кои се најголемите причини за загриженост во светот. Според истражувањето, тековната пандемија на коронавирусот сè уште предизвикува...

Хибридниот модел на работа е меч со две сечила

Комбинацијата на одењето во канцеларија и работењето од дома всушност носи повеќе мани отколку предности, пишува Брајан Луфкин за „Би-би-си“ Колку навистина се совршени новите...

Маките на реалистите во американската надворешна политика

Идеите нема да имаат никакво значење ако ја нема Америка да ги зачува, пишува Сумантра Мајтра за „Нешенел интерест“ Актуелните случувања ги разнишаа темелите на...

Луѓето што не сакаат да ја зачуваат и предаваат својата историја, ќе учат туѓа...

Се навршуваат 76 години откако Американците ја фрлија атомската бомба врз Хирошима, а претседателот Путин потпиша указ за формирање меѓусекторска комисија за историско образование....

Европа е дом на најголемото светско наследство заштитено од УНЕСКО

Италија е земјата што има најголем број заштитени локации од светското наследство според УНЕСКО. Откако комитетот на УНЕСКО го претстави годинешниот извештај за додавање...

Америка и Европа меѓу најбрзите со 5Г-технологијата

Државите во светот многу брзо почнаа да ја имплементираат 5Г-технологијата. Според еден извештај на американската независна владина Агенција за општи услуги (ГСА), 58 земји...

Глобализацијата го возвраќа ударот

Каде потфрли меѓународната заедница во тековните светски предизвици Летото годинава во голема мера се карактеризира со ширењето на делта-сојот во тековната пандемија на ковид-19 и...

Цвета бизнисот на европските стартапи

Претприемачите во Европа располагаат со огромни суми пари и имаат цела листа на барања, но вниманието на политичарите е свртено на друго место, истакнува...