14.8 C
Skopje
27.9.2021 - 2:24

Глобални линии

„Ова сме ние“

Им даваме азил на најугнетените документи

На својот вебсајт, Викиликс посочува едно интервју на Асанж за германски „Шпигел“ како извор на информации за тоа што организацијата прави и кои се...

Европа не води сериозна дебата за нуклеарната енергија

Приматот на антинуклеарното расположение над научните факти е одлика на дебатата за нуклеарната енергија во Европа уште од 1980-тите. Паничната реторика е само нов...

Колкава е навистина доминацијата на Фејсбук

Компанијата „Фејсбук“, која во моментот е под истрага за прекршување на антимонополските закони во САД, би можела да биде принудена да се откаже од...

Гневот во Америка

Претседателот на САД, Доналд Трамп, го искористи гневот на народот за да ги оствари сопствените интереси. Но тој не го создаде тој гнев. Елитите...

Дали високото образование целосно ќе се пресели на интернет?

Во САД и во многу други земји пандемијата на коронавирус ги принуди студентите од сите возрасти да учат од дома. Но дали е ова...

Седумдесет години напредок на Кина

Голем дел од Западот, како и од Азија, продолжува да го претпоставува најлошото за Кина, што може да има катастрофални последици. Како што напиша...

Масовните протести штетни за имиџот и улогата на Хонгконг

Хонгконг веќе неколку месеци е под опсада на масовните протести, предизвикани од стравот дека Кина ги еродира слободата и автономијата што беа ветени со...

Европска понуда што САД не можат да ја одбијат

ЕУ ветува дека ќе ги искористи шансите што ги нуди новата американска администрација, но нејасната стратегија сè уште е голема пречка Подобрувањето на т.н. стратегиска...