Санкциите како продолжена рака на ЕУ

Политиката на санкции на Европската Унија би можела да го искористи механизмот за градење коалиции од Членот 42.7, поточно клаузулата за заедничка одбрана на...

Русија отвора нова сфера на влијание во Црно Море

Зошто потегот на Москва за јакнење на руската флота може да ја одреди иднината на навигацијата и светскиот поредок, пишува Анџела Стент за „Форин...

Лекции од Втората светска војна за закрепнување од пандемијата

На САД им е потребно да формираат нов тим од соништата за развој на иновациите, вели Дерек Томпсон од „Атлантик“ На повидок нова ера на...

Постои ли емпатија во геополитиката

Разбирањето или неразбирањето на гледиштето на други земји може да има одредено влијание врз градењето на светскиот поредок, вели Стивен М. Волт во својата...

Демократијата ѝ е најголемиот непријател на планетата

Помладите луѓе се чини многу повеќе се грижат за климатските промени од постарите, но многу од нив не можат да гласаат. Како може државите...

Eскалира трговската војна меѓу САД и Кина

Вашингтон ги зголемува тарифите за кинески стоки од 200 милијарди долари, а Пекинг најавува одмазда. Царините се очекува да ја дестабилизираат и онака кревката...

Како живееше Асанж во еквадорската амбасада во Лондон

Основачот на  беше уапсен од британската полиција на 11 април во Амбасадата на Еквадор во Лондон, во која живееше од јуни 2012 година. Тој...

Ова е последната слободна генерација

Генерацијата што се раѓа сега е последната слободна генерација. Идентитетот на секое новороденче веднаш им станува познат на сите светски сили. Сето тоа мириса...

Нов блок сака да ја демонтира Европа

Ултрадесничарски партии формираа сојуз за европските избори, кој најавува одбрана на суверенитетот и запирање на имиграцијата. Тие немаат заедничка визија за Европа, ама најавуваат...

Пет парадокси на мисиите на ЕУ

Бард Дранг Во моментот има пет парадокси што Унијата мора да ги реши за да може ефикасно да одговори на кризите надвор од нејзините граници Мисиите...