Некогашните ривали промовираат ново економско и политичко партнерство

Обременети секој со своето мачно детство, лидерите на двете земји покажаа решителност за ништење на неслогата во своите држави и враќање на величината и...

Судирот влезе во ќор-сокак, штетите растат до недоглед

Високите трошоци и ризици што произлегуваат од долготрајниот конфликт би требало да го мотивираат Киев барем да размисли за можноста за мир со Русија....

Бајден продолжува со концептот „Купувај американско“

Покрај проширувањето на царините од трговските војни на неговиот претходник, Бајден ги удвои ограничувањата околу уредбата „Купувај американско“ што ги опфаќаат федералните набавки од...

Блоковската поделба на економијата носи поголема сиромаштија

Предупредувања на Светската трговска организација Една скорашна студија покажа дека самата поделба на светот во два одделни економски блока би можела на подолг рок да...

Не купува секој бензин, но секој мора да јаде!

Со зголемените трошоци за храна растат и политичките ризици Владите и невладините организации со право го вклучија алармот за акутната прехранбена криза што се подготвува...

Кипар може да ја снабдува со гас цела Европа

Деценискиот конфликт меѓу Турција и Грција како пречка за искористување на енергетските потенцијали Европа бара начини за одвикнување од рускиот гас. Но Турција и Грција...

Неутралноста како рецепт за безбедност во Украина

ИСТАНБУЛСКИОТ ПРЕДЛОГ И ШАНСАТА ЗА МИР НА ИСТОКОТ ОД ЕВРОПА Истанбулскиот предлог предвидува многу поинаков механизам за обезбедување на безбедноста на Украина, кој предвидува таа...

Вашингтон се проширува на индопацифичката економска зона

Првата голема трговска иницијатива на Џо Бајден во Азија Администрацијата на американскиот претседател ја претстави нејзината индопацифичка економска рамка, но таа не изгледа на типичен...

Американците заостануваат зад Турците во користење мобилно банкарство

Турција е земја што има најголем удел во користењето мобилно банкарство, со тоа што 85 отсто од испитаниците рекле дека на тој начин ги...

Климатските промени ja зголемуваат родовата нееднаквост

Традиционално утврдените улоги ги прават луѓето поранливи на екстремни временски услови Научниците велат дека поекстремните временски услови се особено штетни за жените и ја влошуваат...