Има ли иднина глобалниот либерален поредок?

Прашањето за новата администрација во Вашингтон е дали САД и Кина можат да соработуваат во создавање глобални јавни добра додека се натпреваруваат во традиционалните...

Најголеми помагачи на даночни затајувања во светот

Кајманските Острови се одговорни за најголемите глобални даночни загуби, според најновите податоци. Процените од извештајот „Состојби на даночната правда во 2020 година“ укажуваат на...

Светска агенда

Коронавирусот може да предизвика нова должничка криза

Товарот од националните долгови значително се зголеми во изминатите децении и во развиените економии и во економиите во развој, а тоа може да се...

Бајден да предводи обнова на НАТО

САД не мора да го напуштат новото изменето НАТО, туку можат со мало воено присуство да ја демонстрираат својата посветеност кон алијансата и европските...

Франција соучесник во воени злосторства во Јемен и во Либија?

Париз им продава оружје на Саудиска Арабија и на Обединетите Арапски Емирати, кои се обвинети дека со француска воена опрема извршуваат злосторства во Јемен...

Земји со најмногу роботи работници

Подемот на машините веќе е почнат и за тоа говорат и податоците од Меѓународната федерација за роботика. Тие откриваат дека темпото на индустриска автоматизација...

Ковид-19 го разболи и меѓународниот туризам

Светот неделава, на 27 септември, го одбележи глобалниот ден на туризмот, а целта беше да се „поттикне свеста кај меѓународната заедница за важноста на...

ЕУ заглавена во судирот меѓу Кина и САД

Во интерес на Европа е да не стане бојно поле за американско-кинеска војна, а само силна ЕУ може да ги смири споровите меѓу Вашингтон...