Метанот може да ја спаси планетата од климатските промени

Намалувањето на светските емисии на метанот може да извојува голема победа во борбата со климатските промени и загадувањето, смета Линдзи Мејзленд од „ЦФР“ Нов начин...

Големите сили го модернизираат своето нуклеарно оружје

Трендовите за вооружување што сега се актуелни се во корист на големите нуклеарни арсенали, бидејќи се верува дека се зголемуваат шансите за избивање на...

Работењето од дома станува апсолутен хит

Во истражувањето на порталот „Флексџобс“ за работните места, зачудувачки 65 отсто од испитаниците кои работат од дома во текот на пандемијата одговориле дека сакаат...

Туризмот претрпи огромни загуби минатата година

Новите податоци што ги објави Советот за светски туризам и патувања покажуваат дека пандемијата му нанела катастрофален удар на светскиот туризам лани. Овој сектор...

Можат ли САД да го спасат светот од климатските промени?

Дводневниот виртуелен самит што го организираше Белата куќа на Џо Бајден остави голем впечаток, но светот го очекува трнлив пат кон борбата со климатската...

На човештвото му се заканува жед

На глобално поле, Советот за надворешни работи на ЕУ (ЦФР) предупредува дека постои ризик од недостиг од чиста вода за пиење, а тоа е...

Саудиска Арабија најголем купец на оружје од Велика Британија

Според податоците на Меѓународниот институт за мировни истражувања во Стокхолм (СИПРИ), најголемиот увозник на британското оружје во последните пет години е Саудиска Арабија, а...

Дали може Америка да го спаси светот со вакцинација?

Постојат повеќе причини зошто Америка треба да спроведе сеопфатен пристап за да биде таа што ќе ѝ стави крај на пандемијата, велат Хелен Гејл,...