33.8 C
Skopje
4.8.2021 - 12:03

Коронавирусот може да предизвика нова должничка криза

Товарот од националните долгови значително се зголеми во изминатите децении и во развиените економии и во економиите во развој, а тоа може да се...

Колку избори се премногу?

Политичката фрагментација се зголемува, па земјите често ги повторуваат изборите за да излезат од ќор-сокак или за да ги потврдат резултатите. Но дали постојаното...

Глобални линии

Скандинавија сè уште важи за најсреќно место за живеење

Приматот на најсреќно место за живеење сè уште го држат три скандинавски земји, како што се наведува во светскиот извештај за среќа за 2020...

Година на глобални протести

Изненадувачки голем број протести годинава почнаа со гнев изразен кон навидум мали работи, како зголемување на цените на горивата или билетите за јавен транспорт,...

Каде е најголема поддршката за армија на ЕУ?

Франција и Германија неодамна потпишаа историски пријателски договор во Ахен. Среде брегзит и подемот на популизмот и на евроскептицизмот, двете држави се согласија да...

На човештвото му се заканува жед

На глобално поле, Советот за надворешни работи на ЕУ (ЦФР) предупредува дека постои ризик од недостиг од чиста вода за пиење, а тоа е...

Британија обвинета за колонијална окупација

Британците одбиваат да му го вратат архипелагот Чагос на Маврициус, иако и ОН и Меѓународниот суд на правдата ги повикуваат што побрзо да го...