38.8 C
Skopje
1.8.2021 - 16:08

Шпанското село што сака да ги прими останките на Франко

Жителите на Агеда не сакаат многу да зборуваат откако нивното село, основано од Франциско Франко во 1954 година, се најде во центарот на вниманието...

Коронавирусот можеби веќе заразил половина од населението во Британија

Ако ова моделирање биде потврдено во подоцнежни студии, тоа ќе значи дека е мал бројот на заразени што бараат болничко лекување, при што мнозинството...

Земји што најмногу тргувале со робови

На 19 јуни беше одбележан крајот на ропството санкционирано од државата пред 155 години во САД. Датумот е повод за славење, но и за...

Фукујама уште верува во триумфот на либералната демократија

Американскиот политиколог Френсис Фукујама стана ѕвезда прекуноќ кога во статијата за едно списание од 1989 година тврдеше дека либералната капиталистичка демократија не само што...

Дрон-тенк со роботски особини што ќе го смени начинот на војување

Американската армија одблиску ги следи заканите во опкружувањето со особен акцент на другите ривалски нации во нивниот технолошки развој каде што новиот вид тенк...

Кои земји се најподготвени да се справат со пандемија

Неодамна објавениот Индекс на глобална здравствена безбедност покажува кои земји во светот се најподготвени да се справат со епидемија или пандемија. Оваа тема повторно...

Година на глобални протести

Изненадувачки голем број протести годинава почнаа со гнев изразен кон навидум мали работи, како зголемување на цените на горивата или билетите за јавен транспорт,...

Кинескиот модел како алтернатива на либералната демократија

Американскиот политички научник Френсис Фукујама вели дека неговата идеја за крајот на историјата е оспорена од Кина, која со својот полуавторитарен капиталистички систем може...

Скандинавците сакаат да го исперат валканиот имиџ

Банките што се активни во Скандинавија и во Балтик, кои неодамна беа во центарот на афера со перење пари во која беа вмешани Данске...