7.8 C
Skopje
29.11.2021 - 2:36

Бамбусот станува градежен материјал на иднината

Растението се користи илјадници години во Азија, а сега може да биде решение за проблемот со одржливоста во градежништвото, пишува Ребека Кернс за „Си-ен-ен“ Со...

Миграциските политики градат ѕидови во ЕУ

Европа блоковски поделена и однатре и однадвор Додека граничните ѕидови формираат сè подебели штитови околу Европската Унија (ЕУ), нивната симболична порака го дели самиот блок...

Кина ќе им помага на помалку развиените земји за премин кон зелените енергии

Лидерите во технологиите за обновлива енергија треба да им помогнат на учесниците во нивните развојни програми, но и на други нации во постигнувањето на...

Расте цената на недвижностите во светот

Ако сакате да купите стан во Хонгконг, Париз или во Лондон, ќе треба да издвоите значителна сума пари. Според индексот на балонот за светски...

Загадувањето на воздухот ќе се решава со данок на јаглерод

Светскиот економски форум и „Прајсвотерхаус куперс“ објавија пресметки што покажуваат дека формирањето на меѓународната цена за јаглеродните емисии може да ги намали глобалните стакленички...

Франција сака да ги држи конците во технолошкиот сојуз на ЕУ и на САД

Подлабоката трансатлантска соработка во однос на микрочиповите беше одложена за идната година, што му остава простор на европскиот индустриски шеф Тиери Бретон да ги...

Битката со тероризмот да го следи чекорот на заканите

Отсекогаш било тешко да се воведе прецизна дефиниција за тероризмот, а новите закани што се шират, како и домашниот тероризам, уште повеќе го отежнуваат...

Технологијата е на прагот да ни ги чита мислите

Постепено се остваруваат ветувањата на невротехнологијата дека ќе ни ги олесни животите, но дали е потребен збир на права што ќе го заштитат интегритетот...

Расте интересот за електрични возила во Европа

Автомобилската индустрија е еден од секторите кој беше најмногу погоден од прекините во синџирите на снабдување и светскиот недостиг на чипови што беа предизвикани...