7.8 C
Skopje
29.11.2021 - 4:15

Чувствувам како Висконти да ми е секогаш на рамото

ЕКСКЛУЗИВНО: МАРИЗА БЕРЕНСОН Музата на Лукино Висконти, на Боб Фоси и Стенли Кјубрик, поранешниот топ-модел Мариза Беренсон, е во Црна Гора на снимање на новиот...

Моќта за променливост, го прави пеjзажот траен

ФИЛМ+РЕЦЕНЗИЈА+ФЕСТИВАЛ ЗА КРИТИЧКА КУЛТУРА Кон документарниот филм „Пејзажи на отпорот“, режија: Марта Попивода, сценарио: Марта Попивода и Ана Вујановиќ, фотографија: Иван Марковиќ, монтажа: Јелена Максимовиќ,...

Визуелна студиjа за емотивното созревање

ФИЛМ+РЕЦЕНЗИЈА+МАКЕДОНСКА ПРЕМИЕРА Кон краткометражниот филм „Северен пол“, режија и сценарио: Марија Апчевска-Петровска, улоги: Антонија Белазелкоска, Лука Гацов, фотографија: Влатко Самоиловски, монтажа: Драган вон Петровиќ, продуцент:...

Филмските фестивали се друга планета

ИНТЕРВЈУ: ТЕУТА АЈДИНИ ЈЕГЕНИ На премиерата во Венеција нè пречека и нè испрати директорот на фестивалот, Алберто Барбера. Тоа е важно, бидејќи тој не доаѓа...

Дали парите се вистинскиот одраз на вредностите? (4)

ФИЛМ+КОМЕНТАР Ние ќе фрлиме во ветер 350.000 евра за недоветна „кампања за среќа“ од вакцинирањето, ама на крај памет не ни паѓа што сѐ би...

Борбата за голиот живот не е фраза

ФИЛМ+РЕЦЕНЗИЈА+АРАПСКИ НАГРАДИ Кон документарниот филм „Нарџес А.“, режија: Карим Аинуз, фотографија: Хуан Сармиенто, монтажа: Рикардо Сараива, Алжир/Франција,/Германија/Бразил 2020 година Пишува: Сунчица Уневска Алжирскиот филм „Нарџес А.“ ја...

Дигитализацијата радикално го менува доживувањето

ФИЛМ+ИДНИНАТА НА ДВИЖЕЧКИТЕ СИЛИ (2) Мона Лиза е во Лувр, но Мона Лиза е и на гугл. „Ирецот“ својата премиера ја имаше на „Нетфликс“ пред...

Успесите на македонскиот филм не се плод на стратегиjа

Интервjу: Роберт Насков „Филмаџиите не се имуни на појавите во државата. Владее страв дека со искажување на своето мислење ќе си ја загрозат можноста да...

Струшките „Музи“ отидоа во Египет и во Полска

ФИЛМ+ДРИМ ШОРТ Петтото јубилејно издание на фестивалот „Дрим шорт“ (29 јули до 1 август) во Струга заврши онака како што беше и планирано, во знакот...

Раjското и темното во нас

ФИЛМ+РЕЦЕНЗИЈА+КАНСКИ ЛАУРЕАТ Кон „Мурина“, режија: Антоанета Аламат Кусијановиќ, улоги: Леон Лучев, Грација Филиповиќ, Даница Ќурчиќ, Клиф Кертис, фотографија: Елен Лувар, дистрибуција: Match Factory Пишува: Гена Теодосиевска Филмот...