Американска наезда во Русија

Според податоците на ФИФА, и покрај обидот на САД да го бојкотираат СП, до почетокот на април американските навивачи купиле 16.462 влезници. Тие ќе...

Кому повеќе му одговараат предвремени избори

Практиката на предвремени парламентарни избори создаде перцепција меѓу македонските граѓани дека тоа е вообичаена постапка, која, без разлика дали е во интерес на општеството,...

И смртта и оживувањето – дел од специјална војна

Според експертите, асиметричен конфликт е судир меѓу две сили т.е. противници што, очигледно, се судираат во војувањето на сите можни полиња вбројувајќи ги тука и...

Ќе му ставам крај на собраќајниот хаос

Политиколог по професија, 33-годишниот Саша Богдановиќ, е еден од најмладите политичари во земјава, кој на последните локални избори ја доби довербата од центарци. Без...

Младите од Македонија се лидери во несамостојност

Околу 74 отсто од младите во Македонија, на возраст од 18 до 34 години, сѐ уште живеат во примарното семејство, односно со родителите. Оваа...

Петте точки што не смеат да се допираат

Лага е дека ќе се менува името на црквата, вели владиката Агатангел. Ниту еден член на Светиот архијерејски синод нема да отстапи од светото...

Нема случајност во синхронизираните атаки против црквата, народот, јазикот…

„Нова Македонија“ уште пред еден месец напиша дека вистинската адреса за решавање на канонскиот статус на МПЦ-ОА е Вселенската патријаршија, и тоа токму во...

Никој нема право да распише референдум за името

Политичката практика секаде во светот, но и експертската јавност кажуваат дека не постои пример на држава во светот каде што името на државата било...

Очекувања, резултати, замки, надежи…

Една година подоцна, граѓаните на Република Македонија можат да ги споредат и измерат очекувањата и резултатите од работата на актуелната влада, но и вниманието...

Рамка што треба да се доработи

Од Брисел вчера стигна информација дека министрите за надворешни работи Никола Димитров и Никос Коѕијас постигнале рамка за компромис за спорот за името, а...