Претставена српската верзија на „Првата љубов голема, а ние мали“ на...

Во рамките на неодамнешниот 63-ти Меѓународен саем на книгата во Белград, се одржа промоција на поетската книга за тинејџери „Првата љубов голема, а ние...

Дали ранливоста е слабост?

Ние не сме навикнати да гледаме емоции од нашите лидери. Ние сме навикнати на строгост, на страхопочит, на грубост, на нетрпеливост и ароганција, на...

Кој не ги исчисти пешачките зони?

Неколку дена по последните врнежи од снег, останаа неисчистени многу тротоари, пешачки патеки, автобуски постојки и други пешачки површини. Многумина од надлежните не се...

Со ФИДИК до поголема конкурентност на меѓународните пазари

Особено е битно инженерите, архитектите, инвеститорите, надзорите, адвокатите, правниците, економистите, судиите и градежните компании во Македонија да бидат во тек со искуствата од примената...

Средношколците читаат авантуристички книги и научна фантастика

Според Институтот за наука, алтернатива, култура и уметност од Скопје, најмногу од анкетираните ги читаат „Хари Потер“, „Клетници“ и „Илијада“ Средношколците во државава купуваат книги...

Грција и Албанија и годинава најпривлечни летни дестинации

И покрај сѐ понискиот стандард, сепак, повеќето граѓани на Кичево не се откажуваат од традицијата барем 7 дена во текот на летото да поминат...

Велемајстор на шаховската поезија

Идеи добивам со следење на проблемската периодика и размислување како може да се направи оригинален и естетски, економичен и добро конструиран проблем со тематска...

Ердоган се подготвува за победа

Можеби е наивно да се верува дека на изборите Ердоган може да загуби. Од друга страна, како што покажаа изборите во Ирак, па и...