26.9 C
Skopje
17.7.2019 - 17:17

Има ли советникот за Макрон совет за Владата

Изјавата на францускиот претседател за одбивање секакво проширување на ЕУ, десетина дена по одложувањето на одлуката на Советот на ЕУ за Македонија, се чини...

Попис ќе има, но не се знае кога

Тогаш кога ќе се одржи, пописот првпат ќе се спроведува според комбиниран метод, односно ќе се користи апликација во која се веќе внесени податоци...

Стремеж за управување на светските процеси од еден центар на моќ

Сѐ поголемата зависност на политичките партии, но и на владите, од приватниот капитал, води до формирање нова доминантна политичко-сопственичка класа, која во современото општество...

Дискриминација и нееднаквост во срцето на Европа

Борбата против нееднаквостa и дискриминацијата во европските институции е бавна и таа е одраз на често игнорираната структурна дискриминација во земјите на ЕУ, велат...

Концептот на националните држави на голема врата се враќа во ЕУ

Резултатите од европските избори го изразија сѐ поголемиот отпор на гласачите кон централизацијата на ЕУ. Аналитичарите на „Геополитика“ сметаат дека пренесувањето на суверенитетот од...

Полициските акции и истраги најинтересни за пратениците

Полициската акција во Љуботен, истрагата против сопственик на медиум за наводната вмешаност во корупција, рекетарство и перење пари, како и примањата на советникот на...

Процедурите долги, роковите кратки

Би била вистинска штета, односно би имале сериозна стагнација на динамиката на реформите што сака да ги види ЕУ, а уште повеќе тежок застој...

Скопје парадира за ЛГБТИ, а маршира за семејството

Денес во Скопје ќе се одржат две јавни демонстрации на вредности, соодветни за групите што се одлучија тие вредности јавно да ги промовираат. Имено,...

Договорот за добрососедство не влијаеше на заемното уважување и целосното почитување

Расизам и дискриминација во однос на македонското малцинство во Бугарија се констатирани во извештајот на мониторинг-комисијата на Парламентарното собрание на советот на Европа (ПССЕ)....

Цената и метежот го уриваат концептот за правилно паркирање

Добро развиена мрежа за движење и циркулирање низ градот овозможува тој добро да функционира, а градот Скопје, за жал, не е на листата на...