28.3 C
Skopje
26.8.2019 - 11:45

Шарена револуција и во Хонгконг?

Големата криза и безредијата, кои веќе десет недели траат на улиците на Хонгконг, може да доведат до таква „експлозија“ чии последици може да ги...

Политичкиот новоговор рамен на општествено цунами

Наспроти востановените рамки и универзални норми на кои политичарите, сепак, низ историјата до денес се придржуваат и ги почитуваат, а се однесуваат на нивниот...

МПЦ меѓу приоритетите на Вселенската патријаршија?

Верските аналитичари велат дека овие настани укажуваат на тоа дека вселенскиот патријарх не се откажал од решавањето на прашањето за МПЦ, а особено е...

Минирани трите столба на државата

Воспоставената „бомбашка практика“ како средство за промена на власта во државата, со објавување нелегално снимени аудио или видеоразговори, го дерогира целиот изборен систем и...

Патријархот Вартоломеј почнува преговори за МПЦ

Верските аналитичари сметаат дека ова е вовед во решавањето на црковното прашање во Македонија. Според нив, многу е логично Вселенската патријаршија да оствари прво...

Институционалната ерозија е смртен непријател на државата

За економскиот развој, општествениот напредок и правичното општество, клучен е квалитетот на институциите околу кои се организираат општествата. Разликите помеѓу Норвешка и Нигерија, и...

Македонија не може да опстане без чувство за национална сплотеност!

Кај македонскиот народ, во неговата потсвест, опстојува некоја необјаснива, невидлива сила што во најтешките времиња го прави жилав и издржлив Според македонскиот етнолог д-р Танас...

ЦИА нѐ преброи и пред пописот

Според податоците на истражувањето на американската Централна разузнавачка агенција (ЦИА), насловено „Ворлд фактбук“, или светска книга на факти, балканските држави се соочуваат со намалување...

Муслиманките послободни во Македонија, отколку во половина Европа

Во некои земји во светот е забрането да се демонстрира религиозната припадност на муслиманската жена на јавни места, а во некои не е дозволено...

„Бомби“ кон Македонија од три континенти

- Ако се толкува политичката географија од каде што се фрлаат „бомбите“, не може да се занемари и заднината на пораката што се испраќа....