19 C
Skopje
18.8.2018 - 2:31

Нов живот и откази за хит-сериите

Сериите „Квантико“, „Мик“, „Скорпии“ и „Последниот човек на Земјата“ се простуваат од гледачите, додека нови шанси добија „Модерно семејство“, „Вовед во анатомија“, „Специјализант“, „Бул“...

Што мислат Американците за трговските односи на САД?

Американскиот претседател Доналд Трамп воведе двоцифрени царини против кинески стоки во вредност од десетици милијарди долари, што го поттикна Пекинг да наметне одмазднички тарифи...

Помали пензии за осигуреници во вториот пензиски столб

Идејата на хрватскиот министер за труд и пензиски систем Марко Павиќ да ги спаси младите пензиски осигуреници што малку време штеделе во вториот пензиски...

Анкетите како алатка за манипулација?

Можно ли е политичките анкети да бидат полни со неточни информации и да бидат алатка за манипулација на гласачите. Ваквата дилема стана актуелна во...

Паметна шаховска табла

Во 2013 година Бхавја Гохил и Аатур Мехта, тогаш студенти на втора година на електронско инженерство во Мумбаи, реализирале проект со кој направија шаховска...

Метропола без јавни тоалети

Префрлањето на одговорноста помеѓу општините и градските власти и невложувањето напори го оставаат главниот град без јавни тоалети Во која било развиена метропола низ светот...

Mанифестaција посветена на мартинките во Скопје

Традиционалната манифестација „Среќна Баба Марта 2018“ на која ќе бидат изложени рачно изработени мартинки од Македонија, Бугарија и од Романија се отвори викендов во...

Националните безбедносни стратегии на тапет

Иако во Австрија и во Германија постои заеднички став дека европската и светската безбедност се влошени, на Русија не се гледа како на голема...

Лов на диви гуски

Ловџијата мора да го утврди правецот на движење на јатото при нивното заминување и враќање кон водата Ловот на диви гуски спаѓа во еден од...

Паметни фластери дизајнирани за следење на третманот на хронични рани

Фластери со вградени пХ-сензори и сензори за температура што електронски ослободуваат лек; дизајнирани се да го подобрат зараснувањето на раните Тим инженери развија прототип на...