26.5 C
Skopje
14.10.2019 - 15:33

Пропаганда и манипулации со вистината преку социјалните мрежи

ИСТРАЖУВАЊЕ НА БРИТАНСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ОД ОКСФОРД Во генералниот заклучок во извештајот за 2019 година, кој важи и за нашата држава, е регистрирано дека е забележан...

Жак Ширак и светската заедница на народите

Наместо збогум од македонска гледна точка, специјално за „Нова Македонија“ пишува Јордан Плевнеш Меѓу илјадниците почитувачи на Жак Ширак (1932-2019), најсаканиот претседател во историјата на...

Како Сталин го опструирал обединувањето на Македонија

„Нова Македонија“ дојде до ексклузивни доверливи документи од бугарските архиви. Документите содржат неколку исклучително интересни моменти, од кои дознаваме за преговорите и недоразбирањата помеѓу...

Големата преселба на лекарите инфаркт на здравствениот систем

Најпосакувани дестинации за македонските лекари се Австрија, Германија, Швајцарија, Франција и скандинавските земји. Најмногу, пак, заминуваат анестезиолози, хирурзи и патолози, кои и најмногу недостигаат...

Може ли да функционира држава без човечки ресурси

Главна движечка сила во секое општество се човечките ресурси. Без луѓе, практично, се доведуваат во прашање и постоењето и опстанокот на која било држава....

Kолкава е цената на предавствата?

Пишува: Блаже Миневски Предавството на татковината е крај на секоја среќа, вели една стара изрека. Предавајќи ја родината, се предаваат и соништата на предците, на...

Наместо договор за интегрирање, добивме одговор за дистанцирање

Бугарскиот државен врв, на итна седница посветена на Македонија, излезе со заклучок дека нема безусловно да го поддржи патот на Македонија кон ЕУ и...

Дали СПЦ ќе слави лажна автокефалност од 800 години континуитет?

Овој настан ја отвора дилема за целта што Српската православна црква сака да ја постигне и да се претстави како една од најстарите православни...

Укажувачите слабо свиркаат за злоупотреби

Македонија го донесе својот закон на оваа тема во ноември 2015 година, а стапи во сила во март 2016 година. Поради прибелешки од Венецијанската...

Што се смени во Македонија по референдумот

ЕДНА ГОДИНА ПО ГРАЃАНСКОТО (НЕ)ИЗЈАСНУВАЊЕ ЗА ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР Една година по ланскиот референдум, легитимно е пред граѓаните да се постави и прашањето колку се измени...