-6.2 C
Skopje
17.1.2022 - 4:40

Треба ли преговарач за теми за кои не се преговара

Разрешувањето на специјалниот претставник на македонската влада во разговорите со Бугарија, Владо Бучковски, отвори простор за дебата во македонската јавност дали воопшто постои потреба...

Агресија и сотирање на рибниот фонд во Охридско Езеро

Во време кога трае забрана за лов на риба, езерото е прополно со рибокрадци, кои во трката по профит не запираат пустошејќи го рибниот...

Лагите за повоените години во Охрид и Преспа

Во бугарската отворена експанзија за ново администрирање во (со) Македонија, освен официјалните политичари на Бугарија, разбудени се и внатремакедонските поддржувачи на бугарскиот поход за...

Домаќинот и Франција во потера по Скандинавците, а Македонија по највисок...

Што можеме да очекуваме од самиот шампионат, кој во ваква ковид-ситуација може да се постави во улога на фаворит, а кој на аутсајдер, кој...

Бившиот генерал со нова офанзива кон Македонија

Вчерашното свикување на бугарскиот консултативен совет за национална безбедност по барање на бугарскиот претседател Румен Радев предизвика мноштво реакции во Македонија, но и во...

Офанзивно загадување, здравјето на боледување

Разните стратегии и ад хок решенија што се нудеа изминатите години како спас од загадувањето се покажаа контрадикторни, со оглед на новата констелација на...

Три години болен лежам!?

И покрај сите притисоци однадвор, активирање на лостовите на пресија и награда, како што популарно се нарекуваат „стапот и морковот“, покрај сите уценувачки методи...

На Твитер, Фејсбук или Инстаграм – политички маркетинг „на килограм“

Соговорниците предупредуваат дека не е доволно да се има секојдневен и активен пристап на социјалните мрежи, туку дека е потребна квалитетна интеракција со корисниците...

Традицијата и обичаите не се забораваат

Божиќ е празник на семејството, љубовта, делењето, човечкото во човекот. Колку е поголемо срцето, толку е потопло. За Божиќ и пред Божиќ, каде и...

Слово за словата на архиепископот Стефан

Неодамна, во една угодна пригода во друштво со негови пријатели, Неговото блаженство архиепископот охридски и македонски и на Прва Јустинијанa, господин господин Стефан, митрополит...