Зар и ЕУ дава повод за раскинување на Преспанската спогодба?! Ако работата отиде дотаму Меѓународниот суд на правдата да утврдува дали Грција ја прекршува Преспанската спогодба, тогаш вината за целата работа не треба да се бара само во Атина, туку директен виновник за таквиот развој на настаните е самата Европска...
Како ќе биде запишана МПЦ-ОА, дали го загуби правото на придавката македонска? Кои се канонските правила за издавање томоси? Именувањето на Македонската православна црква-Охридска Архиепископија (МПЦ-ОА) во диптихот на автокефалните цркви, откако Вселенскиот патријарх би издал Томос за автокефалност е едно од прашањата за кои македонската јавност се уште има...
ФИЛМ+: Откако ја прочитавте книгата на Мурат Курназ, „Пет години од мојот живот: Извештај од Гвантанамо“, интензивно се вклучивте во неговиот случај. Зошто? Андреас Дрезен: Затоа што книгата директно го погоди моето чувство за неправда. Се појави гнев, што не можев да го канализирам. Ми беше незамисливо дека такво нешто...
СИЛНИ ПОЗИТИВНИ ОДГЛАСИ ПО ОДЛУКАТА НА ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИЈАРШИЈА Има и против, но македонскиот дух е нескротлив Долг процес со можни опструкции и многу мудрост во преговорите е дел од следната фаза до конечното признавање на автокефалноста на Македонската православна црква-Охридска Архиепископија (МПЦ-ОА). Признавањето на канонскиот статус од Вселенската патријаршија е само прв...
ПО ОДЛУКАТА НА ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИЈАРШИЈА ДА ВОСПОСТАВИ КАНОНСКО ЕДИНСТВО СО МПЦ-ОА Исчекор на Македонската православна црква (МПЦ), како Охридска архиепископија, кон автокефалност? Полесен пат до автокефалност или посигурна патека до крајната цел, полна со нови предизвици? Зошто вчерашната одлука на Вселенската патријаршија да воспостави канонско единство со Македонската православна црква -...
Македонија со неколку настани го одбележи 9 Мај, Денот на победата над фашизмот и Денот на Европа, потврдувајќи дека во клучните моменти застанала на вистинската страна на историјата и низ антифашистичката борба ги потврдила сопствената државност и афирмирањето на македонската нација. Овој датум, несомнено, игра голема улога во поновата македонска...
Помладите сигурно не знаат, но повозрасните, веројатно, ќе се сетат на индустрискиот комплекс, сега целосно запуштен, што се наоѓа на влезот на територијата на општината Градско, помеѓу патот и железничката пруга, веднаш до, исто така, запуштеното село Згрополци... Тоа некогаш беше познатата и единствена фабрика за производство на вештачко...
Општествено окружение што донесува тешко искушение Постојаните забелешки дека сите овие предизвици се наметнати од некакви глобални процеси однадвор нема да ги решат проблемите. Затоа би било мудро во овој момент и власта и опозицијата да најдат сили, во интерес на сите граѓани и државата, да подготват заеднички настап со...
Во почетокот на 20 век, во Бугарија се печатеа голем број весници и списанија што се занимаваа со македонското прашање и револуционерната борба на Македонците за слобода. Токму тие весници и списанија се веродостојни историски извори, кои многу јасно ја образложуваат македонската кауза кон крајот на 19 и почетокот...
Да не дозволиме Македонија да биде жртва на нефункционално меѓународно право Во услови кога Македонија веќе три години е блокирана од страна на Бугарија во обидот да ги почне пристапните преговори со Европската Унија, несомнено иницирањето на една слична независна истрага под патронат на ОН може да потврди дека Софија...