Новиот одлучувачки момент за водство во Европа

Пандемијата на ковид-19 претставува голема можност за ЕУ и за еврозоната да дејствуваат решително во справувањето со заедничкиот проблем, а со тоа да ги зајакнат солидарноста и интеграцијата на блокот Европската Унија (ЕУ) и еврозоната...

Од неуспеси на лидерството до пораст на теориите на заговор

Неуспесите во владеењето, теориите на заговор и кризата од ковид-19 многу потсетуваат на пандемиите од минатото. Сепак, ќе настанат клучни, а можеби и судбоносен промени. Така, наместо да се промени актуелниот поредок, веројатно, ќе...

Ризик од државни банкроти поради ковид-19

Светот се соочува со потенцијален бран од неконтролирани државни банкроти додека владите на земјите во развој се принудени да трошат огромни суми за да ги одржат своите граѓани здрави. За да се избегне катастрофален...

Да се суспендира наплатата на долгови за земјите во развој

Лидерите на најголемите светски економии мора да сфатат дека враќањето во „нормала“ во глобализираниот свет не е можно додека пандемијата продолжува да се шири. Не е логично јавните и приватните кредитори да очекуваат да...

Може ли либералната демократија да го преживее ковид-19?

Со одредена мешавина на сурова иронија и извонредна совест, темата на минатогодишното Биенале во Венеција, поточно 58-та инкарнација на уметничкото биенале, беше „Да живееш во интересни времиња“. Изреката, која наводно е превод од старо...

Дали пандемијата ќе го промени светот?

Кризите најчесто доаѓаат во две варијанти: оние за кои не можевме да се подготвиме, бидејќи никој не ги очекува, и оние за кои треба да бидеме подготвени, бидејќи тие всушност се очекуваат. Ковид-19 е...

Нашиот најдобар час

Како што знаат многу читатели, моментално сум хоспитализиран во Мадрид, откако бев позитивен на тестот за ковид-19. Моето закрепнување оди бавно, но очекувањата се охрабрувачки. Иако изолацијата од моите најблиски беше непријатна, олеснување е...

Четири приоритети за глобална пандемиска стратегија

Контрастот помеѓу молкот на улиците и плоштадите во Европа и бурната болна реалност во многуте од нејзините болници е огромна. Ковид-19 го има не само во Европа, туку насекаде низ глобалната заедница. Веќе е...

Европа не е подготвена за корона-рецесија

Еврогрупата на министрите за финансии во еврозоната се бори да договори значаен макроекономски координиран фискален одговор на огромните рецесиски ефекти на пандемијата на ковид-19. Сметам дека резултатот ќе биде херојска најава, која ќе најави...

Европската централна банка да ги финансира дефицитите од ковид-19

Пандемијата на коронавирусот предизвика комбиниран негативен шок со невиден интензитет во испораката и побарувачката. Двете сфери имаат значително влијание врз производството на стоки и услуги, а затоа што приходите на сите на крајот произлегуваат...