23.1 C
Skopje
23.7.2019 - 0:40

Европејците бараат пополитичка ЕУ

Жан Писани-Фери Најважниот исход од неодамнешните избори за Европскиот парламент не е ниту тоа што конзервативците и социјалдемократите загубија мандати, ниту, пак, фактот дека екстремно десничарските националисти добија помалку гласови од очекуваното. Најважниот резултат е...

Раѓање на парламентот

Даниел Грос Изборите за Европарламентот порано беа здодевна работа, заборавени од гласачите и едвај забележани од медиумите. Но изминатите избори, што беа одржани во последниот викенд од мај, беа поразлични, привлекувајќи го вниманието и зголемувајќи...

Браво, Солана!

Хавиер филозофира. Солана си го бара одразот во огледалото на стварноста. Хавиер и Солана копнеат по јаснотијата. Кога ќе се соединат, Хавиер Солана станува вообичаено здодевен. И кога филозофира, и кога се огледува, и...

Европа на утрешнината

Секои пет години, Европската Унија вежбa самосвест. Изборите за Европскиот парламент ни дозволуваат да се погледнеме себеси во огледало и да го анализираме текот на времето. Сепак, овие избори беа посебни. Тоа беа први...

Вжештена дипломатска реторика

Незаобиколна е констатацијата дека со приближувањето на најавениот термин (јуни, 2019 година) за купување и вооружување на турската армија со ракетните системи за противвоздушна одбрана „с-400 - триумф“ од руско производство, на меѓународната политичка...

Турција мора да одлучи меѓу НАТО и Русија

Додека НАТО одбележува 70 години од основањето, сојузот се соочува со уникатна криза во својата историја. Турција, членка на НАТО од 1952 година, склучи договор за купување систем за противвоздушна одбрана „с-400“ од Русија....

Како да се зајакне европската солидарност

Европската солидарност има корист од комерцијалното единство исто колку што има корист и од заедничките демократски вредности. Една придобивка од проширувањето на ЕУ беше отворањето на многу нови работни места во Источна Европа, како...

Повеќе или помалку ЕУ?

Од денеска до недела, гласачите во Европската Унија ќе избираат членови на Европскиот парламент. Многу нешта зависат од нив. Од Втората светска војна досега, Европа никогаш не била понеопходна, изјави неодамна францускиот претседател Емануел...

„Меѓаши“: Запознајте ги родителите и со негативните страни на вакцините

Препорачуваме и сметаме дека родителите треба и мора да бидат целосно информирани за значењето на имунизацијата, но и за сите позитивни и негативни ефекти. Државата треба да преземе одговорност ако има негативни реакции врз...

Министерство за здравство: Опфатот на вакцинација мора да е 95 отсто

Вакцинирањето е дел од здравствената култура, но и должност и обврска за сопственото и за колективното здравје. Ефектите на вакцините се докажани со сериозни медицински студии и науката дава сериозни аргументи за придобивките. Не...