Време за европска одбранбена автономија

Во неодамнешно интервју за „Економист“, францускиот претседател Емануел Макрон ја претстави својата геополитичка визија за иднината на ЕУ. Во него тој зборуваше за „клиничката смрт на НАТО“, што многумина ги потсети на описот за...

Зеленски – сламка на спасот за Украина?

По одржувањето на вториот круг од гласањето за избор на претседател на Украина, во кој со огромна разлика во добиените гласови во првиот круг во своја полза се соочија до вчера политичкиот анонимец, артистот...

Паниката на актуелната суперсила Америка

Историјата нѐ учи дека кога една глобална суперсила паѓа, таа треба да се обиде меко да слета и да комуницира со веројатниот наследник за да може да обезбеди удобно место во светот, откако ќе...

Враќањето на американскиот интернационализам

Според американското гледиште „брзо решавање на проблемите“, меѓународните спорови се воени предизвици, кои практично се камуфлирани како политички проблеми. Во реалноста тоа е обратно и затоа најсложените конфликти во светот ретко се решаваат со...

Браво, Солана!

Хавиер филозофира. Солана си го бара одразот во огледалото на стварноста. Хавиер и Солана копнеат по јаснотијата. Кога ќе се соединат, Хавиер Солана станува вообичаено здодевен. И кога филозофира, и кога се огледува, и...

Контроверзии околу социјалната мрежа Фејсбук

Фејсбук се соочува со уште еден удар на модерната демократија. Ако од една страна оваа мрежа значеше слобода на говор, денес се креира перцепција дека Фејсбук е инструмент за пренос на говор на омраза,...

Што понатаму за ЕУ?

Кемал Дервиш Повиците Европа да го зајакне својот „стратегиски суверенитет“ често имплицираат дека поинтегрираната Европска Унија би требало да стане третиот столб на Г3-светот, заедно со САД и Кина. Но доколку ЕУ се обиде да...

Миграцијата како тригер за нова геополитика

Миграциската криза и сите негативни рецидиви од таквата политика може да бидат надминати со решавање на изворот на тие проблеми. Тоа е обезбедување, ако не рамномерна распределба на богатството, на основни услови за живот...

Европа не е подготвена за корона-рецесија

Еврогрупата на министрите за финансии во еврозоната се бори да договори значаен макроекономски координиран фискален одговор на огромните рецесиски ефекти на пандемијата на ковид-19. Сметам дека резултатот ќе биде херојска најава, која ќе најави...

По кој пат ќе тргнат Европа и Кина?

Признавајќи дека ЕУ се соочува со голем број предизвици на светската сцена, Урсула фон дер Лејен, новата претседателка на Европската комисија, вети дека ќе раководи со „геополитичка комисија“. Високиот претставник за надворешна и безбедносна...