Нееднаквиот економски напредок во светот

Додека САД, Кина и други водечки економии се на пат да забележат силен напредок, многу други земји се борат да го вратат БДП на претпандемиско ниво. Во повеќето региони, вклучувајќи ги Европа и Латинска...

Колку ќе трае тековната економска обнова?

По ланскиот економски колапс, сега има големи шанси за силен цикличен напредок во економијата. Судејќи по низата важни показатели за економска активност, долгоочекуваниот напредок веќе е во тек и најверојатно ќе продолжи со исто...

Лидерите да се извинат за грешките во справувањето со пандемијата

Потегот на германската канцеларка Ангела Меркел за брзо повлекување на избрзаната одлука за карантин за Велигден беше изненадувачки, дури и шокантен, со оглед на нејзиното постојано смирено однесување. Уште поневеројатно беше извинувањето што го...

Како да се расчисти хаосот со вакцините во Европа

Пандемијата на ковид-19 предизвика огромно страдање низ цела Европа, а бавната вакцинација на Европската Унија се заканува само да ја продолжи агонијата. Ако лидерите на регионот не преземат решителни активности наскоро, пандемијата може да...

Пандемијата го стави човештвото пред најголемиот историски тест

Со секојдневното интензивирање на „вакцинацискиот национализам“, светските напори за ставање крај на пандемијата на ковид-19 се изложени на ризик да се нарушат. Од средината на март, коронавирусот зарази приближно 120 милиони луѓе на светско...

Само со солидарен здравствен систем може да се спречи нова пандемија

Со интензивирањето на вакцинациските програми, светските лидери имаат шанса повеќе да се фокусираат на иднината на јавното здравство. Преку домашните и мултилатералните организации, како Г20, Г7 и Г77, целта треба да биде зајакнување на...

Тројна победа за човештвото, природата и климата

Минатиот ноември се случи нешто невообичаено во средината на јужниот дел на Атлантски Океан. Малиот архипелаг Тристан да Куња, кој е британска прекуокеанска територија, реши да обележи над 687.000 квадратни километри (површина поголема од...

По пандемијата, како природно да се надмине светскиот недостиг од вода

Човечката потрошувачка на свежа вода одамна ја надмина стапката на обновата на водните ресурси. Сега, истражувачите предупредуваат дека постепено го губиме овој суштински природен ресурс. Доколку сакаме да го промениме овој тренд, нашата најдобра...

Вакцинацискиот национализам не е имун на новите мутации

Иако кампањите за масовна вакцинација веќе фаќаат чекор на Западот, сепак не се гледа крајот на пандемијата на ковид-19. За тоа се виновни САД и другите богати земји. Јасно е барем од почетокот на...

Законот за заштита на природата обезбедува интегрална заштита на Водно

Во иницијативата што ја поведуваат граѓански организации и неколку професори од Шумарскиот факултет (наспроти четириесетина професори од Институтот за биологија и Институтот за географија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, кои едногласно ја поддржаа одлуката...