26.9 C
Skopje
17.7.2019 - 19:11

Лутајќи низ лавиринтите на мултиетничноста

Нашето право е еднонасочна лента на желби и потреби без обврски. Ако тргнеш по неа, враќање нема - возиш право во амбис. Само да потсетам дека во западната правна и особено конституционалистичка наука правата...

Микрочестичките при максимална влажност на воздухот

Нашите ПМ-честици се аеросоли. Затоа зимно време кога отвораме врата или прозорец од становите во кои живееме, а надвор е загаден воздухот, свежиот воздух што влегол внатре мириса на димни гасови (органски испарливи материи,...

По бурата останува каменот

Во Собранието на Република Македонија, на 11.1.2019 год., изгласани се уставните промени, меѓу кои и промената на името Република Македонија во Република Северна Македонија. Промените ги изгласаа 81 пратеник, од кои 51 Македонец и...

Македонскиот политички конфликт

Сериозното цепење на македонското национално ткиво, присутно и денес, со крајно изострен интензитет на спротивставеностите од кога било досега, е последица на конфликтот меѓу двете најголеми македонски политички партии. Чкрапалото за тој конфликт, според...

До групата интелектуалци од Република Грција

Драги пријатели интелектуалци од Грција, Од мое име и од името на здружението „Унија за култура на Власите од Македонија“ ви честитам на прекрасниот потег што го направивте со тоа што јавно дадовте поддршка...

Македонија една изборна единица

Во врска со најавите за можни предвремени парламентарни избори, Демократскиот сојуз ја афирмира идејата за тоа Македонија да биде една изборна единица. Демократскиот сојуз смета дека за демократизација на државата и демонтажа на „еднопартискиот систем“,...

Зошто се направи фама од ПМ-честиците во воздухот, кога гасовите во воздухот се поопасни

Порано нашите контролни станици по градовите во државата мереа концентрација на гасови: јагленородните, сулфурните, азотните гасови и др. Денес, сегашните станици за загадувањето на воздухот мерат концентрација на ПМ-честици. Генерално е познато дека ПМ-честичките...

Единаесетти декември 2019-та

„Јас не се возбудувам на сѐ што гледам околу мене... Ама, за ништо на светов не би сакал да ја сменам татковината, ни да имам друга историја, освен историјата на моите предци“. Пушкин на Чадајев во 1836 г., Петроград На...

Доста е со стратегијата тишина на јагнињата или (За бугарските национални фантазии)

Едно мора да им се признае на македонските соседи. Знаат што сакаат. Може да е неправедно, лудо, бесмислено, дури и штетно за нив - ама знаат дека го сакаат и се трудат да го...

„Црна се чума зададе над жална Македонија“

Таква е македонската судбина, опеана во песните на напатениот народ. И денес во 21 век, глупавите, алчни, површни т.н. политичари што сакаат да се елита, а не се тоа ниту некогаш ќе бидат, зашто...