Што содржи нечистиот воздух во загадените градови

Воздухот во градовите содржи: честици (заедно со покрупни и поситни честици, таканаречени пи-ем или ПМ) и гасови (јаглерод диоксид, јаглерод моноксид, сулфурен двооксид, азотни оксиди и сл.) и тие доаѓаат во воздухот при согорување...

Сето тоа што го знаев за Владо Ралев му го раскажав на Андов

Со Владимир Ралев се знаевме уште од студентски денови. Меѓутоа, бидејќи оттогаш поминаа многу години, сега веќе не се сеќавам кога точно и како се запознавме. Можно е да сме се запознале на Филозофскиот...

Тоа што ми го зборуваше Владо Ралев е точно напишано во мојата книга

Почитувана редакцијо, во врска со написот „Вистината за Владимир Ралев“, објавен во вторник, 11 декември, на стр. 9 во „Нова Македонија, од Ристо Ралев, брат на Владо Ралев, го давам овој одговор: Го разбирам незадоволството...

Глобите за паркирање – психичка траума

За поздравување е одлуката на Владата за намалување на казните за физички и за правни лица. Казните навистина беа преголеми, таквиот пристап носеше повеќе штета одошто корист, ниту пак се полнеше буџетот. Политиката на...

Вистината за Владимир Ралев

Повод: Фељтонот на Стојан Андов Господине, Стојан Андов, од дамнина сум те почитувал како рационален - обмислен човек, со докажани државнички стопански, дипломатски и други резултати, кои биле за почит и поддршка. Но со твојот фељтон...

Црвени линии и државотворно достоинство

Со интересирање ги следам настаните што се случуваат во односите меѓу Република Македонија (идна Северна Македонија) и Бугарија и Грција. Несомнено е дека македонската влада, предводена од Зоран Заев, посвети големо внимание, вложи голем...

Реките ги рушат мостовите – зар не?

Читателот, гледајќи го насловов, можеби ќе помисли дека сум љубител на мостовите. И вистина, со задоволство сум гледал емисии за мостовите по светот, па сум читал за нашите неимари што граделе елегантни мостови (Гаркиот),...

Ние и Александар Македонски

Времето лекува сѐ, така велат старите, но некои велат дека предавството не може да се излекува ни со најскапите и најсовремени лекови што се произведуваат во светот. Така што самите предавници, кои по извршеното...

Новата стратегија со неизвесна судбина

Неодамна беше објавена Стратегија за развој на образованието во периодот 2018 - 2025. Може да се каже дека стратегијата наиде на поволен прием. Според општото мислење, таа нуди решение на многу наталожени и наследени...

Демографски движења земја – странство

Бидејќи со години постојано говориме, слушаме и читаме дека не располагаме со податоци за иселувањето од земјава, за живородени деца и умрени лица, како и за природниот прираст на населението, како за во земјава...