28.2 C
Skopje
21.8.2019 - 12:05

Уметноста не е веќе архаичен романтичен мит

Веќе еден и пол милениум над нас кружи планетарното прашање за статусот на уметничкото дело во виртуелната епоха. Дали уметничкото дело во дигиталната епоха доби нов стил - сопствената универзализација? Дали ова во најдобар...

Македонците во Албанија не се Бугари

Македонско друштво „Илинден“-Tирана и Македонското меѓународно движење за човекови права бараат Македонците во Албанија да не ги именуваат како Бугари, затоа што не се тоа. Македонското национално малцинство во Албанија ниту било ниту ќе биде...

Потреба од повисоки пензии

Драги Аргировски Во независна Македонија по претседателите Киро Глигоров, Борис Трајковски, Бранко Црвенковски и Ѓорге Ивaнов за нов претседател на државата е избран Стево Пендаровски. Покрај за евроатлантските интеграции, од новиот претседател се очекува...

Дали папата го потера малото стадо, преку идентитетската кланица, до „царството“

Зад нас е првата посета на папата. Впечатоците се поделени и контрадикторни. Упати мноштво пораки, верски но и многу повеќе геополитички. Ќе се задржам само на некои што поминаа незабележани од домашната и пошироката...

ФЕНИ и неговата поранешна судбина

Интересно е кажувањето на господинот Стојан Андов за „понудата од ГЕНЕКС“ и можноста од пуштањето на комбинатот со заедничко вложување од компанијата „Фалконбриџ“ и во соработка со канадската фирма за заеднички рестарт на комбинатот...

Да се зачува скопското зеленило

(Повод: Скопје - европска зелена престолнина во 2021 година) Ме израдува веста дека Скопје е кандидирано за европска зелена престолнина во 2021 година, но истовремено и се исплашив од сомнежот дека сме се залетале во...

Образованието бара практични прирачници

(повод: Статијата на Антонија Поповска „Со мини-кампања не се решава слабата заинтересираност за стручните училишта“, објавена на 2.5.2019 година) Вашата новинарка, г-ѓа Поповска, во својата статија укажува на сериозниот проблем со недостигот од учебници за...

За какви корени зборува папата Франциск во нашата Северна Македонија?

Папата со својот престој беше и во Католичката црква, каде што, обраќајќи им се на младите, им забележа дека еден од најголемите проблеми на денешницата со која се соочуваат е изгубената способност за сонување....

Мислења по завршените избори

Господа социјалдемократи, драги другари, со вознемиреност и загриженост ги следам оцените и анализите од првиот круг и вториот круг за претседателските избори. Силно ме загрижува констатацијата дека не сакаме да ја сфатиме и не...

Почитувана светост, блажен папа Франциск

Ви благодарам што дојдовте во мојата татковина, Република Македонија. Ватикан и католичкиот свет, на чие сте чело, отсекогаш претставувале еден од столбовите на човештвото, биле еден од моралните фарови, проповедајќи љубов кон човека, хуманост и...