17.7 C
Skopje
16.7.2019 - 0:57

Ние и соседите при прославите на нашето историско минато

Бидејќи сила бога не моли, вели поговорката, сега на нашите прослави молебени и сл. ни се присламчуваат и делегации од нашите соседи, на пример на прославата на македонските учители, преродбеници, востанички лидери, комити и...

Некои потсетувања за почетоците на ФЕНИ од пред четврт век

Од 1953 година до денес е испишана голема историја, „ОД“ и „ЗА“ ФЕНИ, најчесто како контроверзна, која како времеплов ме враќа во сеќавањата за минатото на компанијата, каква не верувам дека може да има...

При­леп­ски­те мла­ди на пат за странс­тво

Во гра­дот под Мар­ко­ви ку­ли и не са­мо во гра­дот на не­по­ко­рот При­леп, ту­ку и во си­те по­ма­ли и по­го­ле­ми на­се­ле­ни ме­ста во на­ша­та др­жа­ва си­ту­а­ци­ја­та е на­се­ка­де иста. Мла­да­та по­пу­ла­ци­ја во При­леп спа­сот...

Наместо да креира илузија, Владата навистина да му се посвети на Охрид!

Ја поздравуваме одлуката на УНЕСКО да го стави Охрид на листата на светски наследства во опасност - за жал, сметаме дека тоа е единствениот начин да се зачуваат оние универзални вредности што сѐ уште...

Уметноста не е веќе архаичен романтичен мит

Веќе еден и пол милениум над нас кружи планетарното прашање за статусот на уметничкото дело во виртуелната епоха. Дали уметничкото дело во дигиталната епоха доби нов стил - сопствената универзализација? Дали ова во најдобар...

Македонците во Албанија не се Бугари

Македонско друштво „Илинден“-Tирана и Македонското меѓународно движење за човекови права бараат Македонците во Албанија да не ги именуваат како Бугари, затоа што не се тоа. Македонското национално малцинство во Албанија ниту било ниту ќе биде...

Потреба од повисоки пензии

Драги Аргировски Во независна Македонија по претседателите Киро Глигоров, Борис Трајковски, Бранко Црвенковски и Ѓорге Ивaнов за нов претседател на државата е избран Стево Пендаровски. Покрај за евроатлантските интеграции, од новиот претседател се очекува...

Дали папата го потера малото стадо, преку идентитетската кланица, до „царството“

Зад нас е првата посета на папата. Впечатоците се поделени и контрадикторни. Упати мноштво пораки, верски но и многу повеќе геополитички. Ќе се задржам само на некои што поминаа незабележани од домашната и пошироката...

ФЕНИ и неговата поранешна судбина

Интересно е кажувањето на господинот Стојан Андов за „понудата од ГЕНЕКС“ и можноста од пуштањето на комбинатот со заедничко вложување од компанијата „Фалконбриџ“ и во соработка со канадската фирма за заеднички рестарт на комбинатот...

Да се зачува скопското зеленило

(Повод: Скопје - европска зелена престолнина во 2021 година) Ме израдува веста дека Скопје е кандидирано за европска зелена престолнина во 2021 година, но истовремено и се исплашив од сомнежот дека сме се залетале во...