23.1 C
Skopje
23.7.2019 - 1:13

Дали и за референдумот ќе бидат заобиколени Уставот и законите?

Пред неколку дена во весникот „Нова Македонија“ во текст на редакцијата под наслов „Сѐ уште е голем јазот меѓу нормативното и стварното“ е даден преглед на хронолошки настани од кои се гледа дека во...

Реките ги рушат мостовите – зар не?

Читателот, гледајќи го насловов, можеби ќе помисли дека сум љубител на мостовите. И вистина, со задоволство сум гледал емисии за мостовите по светот, па сум читал за нашите неимари што граделе елегантни мостови (Гаркиот),...

Само парно го спасува Скопје од загаденост

Државата, односно Министерството за екологија може да им помогне на граѓаните да купуваат еколошки печки и горива за греење на куќите, но со тоа само се подобрува лошиот еколошки статус по однос на загадувањето,...

(Не)одговорност за јавно изречениот збор

Повод за овој текст под горниов наслов се изјавите на двајца лидери на политички партии на власт. Тие изјави не се фер ни спрема македонскиот народ ни спрема премиерот и нивните партнери. Едниот се...

Дали ќе се престане стоматологијата да се третира како стопанска дејност?

Јавно ги повикуваме премиерот Зоран Заев, министерот за здравство Венко Филипче и директорот на ФЗОМ, Ден Дончев, да примат делегација на Здружението на приватни стоматолошки здравствени установи, на итна и официјална средба како легитимни...

Почит и поклонение пред делата на В. Ралев

(Повод: Писмото на брат му Ристо) Очекував да слушнам или прочитам некакви небулози за делата на човекољупците, хуманитарците и патриотите искажани од неинформирани или обични смртници. Но такво нешто да напише човек што бил во...

Каде се учениците?!

Веќе подолг временски период пишувам, посочувам, укажувам, порачувам, препорачувам и, како што велат, кажувам мисли и многу други мои размислувања во печатени или електронски медиуми во областа на демографските или образовните состојби во државава...

Помалку ученици, повеќе наставници

Веќе години, а не само и овие денови, се говори за состојбите во нашето образование. Коментарите се од природа колку сме писмени, колку квалитетно односно неквалитетно образование имаме, какви програми имаме, а какви ни...

Македонскиот јазик, науката и достоинството

Јоргос Бабиниотис е заслужен и почесен професор по лингвистика на Универзитетот во Атина и поранешен ректор и министер за образование. Читаме: „Предавајќи им на илјадници студенти повеќе од 40 години на универзитетот, тој имал...

Писмо до Андреј Ковачев, европратеник од Бугарија

Почитуван господине Андреј Ковачев, ги прочитав вашите искажувања со кои му честитавте за, не знам што, на господинот Стево Пендаровски, претседател на Република Северна Македонија, објавени на порталите во Скопје. Стекнав впечаток дека барате...