20.8 C
Skopje
15.6.2021 - 14:08

Херодот меѓу Македонците

(Во чест на д-р Христо Андонов Полјански) Еве, ја отворам небесната порта, невидлива за вас долу. Пливам низ синевината просторна, а таму се моите сакани девојки, жени влезени во моите книги за војните, воините, за љубовите, за новите...

АФОРИЗМИ / Македонизми

И оној што седи на две столчиња има проблем со рамнотежата... Подобро е зад вас да стават повеќе нули отколку да ве множат само со една од нив! Доколку секој што е добар и се однесува...

Дигитализацијата како парадигма во образованието

Фактот дека, според голем број мерливи показатели, земјава има еден од најниско буџетираните образовни системи во Европа, а може да се каже и консекутивно најнеповолни резултати во меѓународните тестирања, е доволен показател за степенот...

Во име на демократијата, во чест на клиентелизмот и институционалната заробеност

Со стекнувањето независност, Македонија започнува процес на политичка, економска, социјална транзиција, со што се исполниле сите услови за демократски правила и вредности што нуделе целосна слобода во изборот на обрасци преку кои се спровеле...

Епидемија на политичко слепило ја тресе Македонија

Најголема закана за нас во моментов не е ниту ковид-19, ниту економскиот колапс, корупцијата и нефункционалното судство, ниту уцените од соседите и ЕУ, туку растечката епидемија од политичко слепило на сите нивоа. Не беше...

Пишано – избришано – запишано

Продолжува една новосоздадена „практика“ во смисла на насловот. Што не ти се бендисува, а е напишано, бриши. Ама тоа останува. Како да го избришеш од свеста на човекот, на луѓето. Некои зборови не им...

Бродопловен канал Вардар – Морава, пловна врска Солунски Залив – Дунав

Овој дамнешен сон на многу умни и креативни луѓе од Балканот и светот од изминатите два века - ја доби големата шанса да се реализира! Имено НР Кина, со познатиот симболично наречен проект Патот на...

Претседателот и премиерот конечно да кажат за кој идентитет и јазик нема да преговараат...

Но македонскиот народ е загрижен. Знаејќи ги цврстите бугарски ставови и како беше прелажан за името, не може да биде мирен. И тогаш нашите политичари се колнеа во воздухот што го дишат, во потомците...

Грешки во архитектурата и урбанизмот

Никогаш досега човештвото не било соочено со комплексни проблеми како што се растот и развојот на градовите. Денес во светот кај развиените земји постојат урбани агломерации и градови што се соочуваат со проблеми што...

Деци(а)мали

Пред повеќе децении кога во Македонија се востановуваа сите потребни институции за да се означи една државност, а тоа беше по ослободувањето од окупаторите во Македонија, меѓу другото, една од најважните акции беше описменувањето...