23.7 C
Skopje
17.7.2019 - 12:54

Незаборав за галичките копаничари

„...Животот никогаш не смее да биде слава само за живите, зашто и мртвите некогаш биле живи, зашто и живите еднаш ќе бидат мртви и голем грев е нивната врска да се прекине...“ - академик Петре...

Хаос со автобусите за Водно

Јас сум чест посетител на планината Водно. Некогаш се качувам пеш до врвот, но почесто користам градски автобус. Сакам искрено да кажам дека беше добар потегот на градоначалникот на Скопје да воведе вонредни автобуски...

Грујо плови по Дунав, а Мицковски вади жешки костени

Опозициониот лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, сѐ уште ги слуша наредбите од неговиот пастир, кој како азилант ги ужива привилегиите и благодатите на Виктор Орбан во Унгарија и така лаконски без „трошка“ грижа на...

За Скопје и неговото зеленило

Во центарот на градот Скопје, по улиците Никола Кљусев, Максим Горки, Орце Николов и други, повеќе од две години дрвјата се исушени. Некои од тие дрвја упорно потеруваат од коренот, но нема кој да...

Писмо до Андреј Ковачев, европратеник од Бугарија

Почитуван господине Андреј Ковачев, ги прочитав вашите искажувања со кои му честитавте за, не знам што, на господинот Стево Пендаровски, претседател на Република Северна Македонија, објавени на порталите во Скопје. Стекнав впечаток дека барате...

За подобро треба време

Познато е од пред неколку години или деценија и повеќе дека демографската состојба во земјава се менува. Впрочем, се намалува наталитетот или бројот на живородени деца, а се зголемува морталитетот или бројот на умрените...

Државата доби консензуален претседател – што добија Ромите?

Ферик Сулејманов Во пресрет на претседателските избори во Република Северна Македонија, ромската заедница се консолидира и излезе со свои барања до претседателските кандидати. Барањата беа преточени во манифест, кој произлезе од теренската активност на граѓанската иницијатива...

Две укажувања за господинот Миша Глени

Почитуван господине Миша Глени, на еден портал во Скопје, на 28.5.2019 г. ја прочитав оваа Ваша изјава: „Ако му речам на Макрон примете ја Македонија во ЕУ, ќе ме избрка од кабинет“. Потоа следува...

Из­град­ба­та на ФЕНИ бе­ше го­лем ап­сурд!

(По­вод: Два­та на­пи­си на по­ра­неш­ни­от ге­не­ра­лен ди­ре­ктор на ФЕНИ, г-дин Цве­тко Сто­ја­нов) Со вни­ма­ние ги про­чи­тав два­та на­пи­си на по­чи­ту­ва­ни­от по­ра­не­шен ге­не­ра­лен ди­ре­ктор на ФЕНИ, г. Цве­тко Сто­ја­нов, кои не­о­дам­на беа об­ја­ве­ни во вес­ни­кот „Но­ва...

Зошто терање инает

Посетата на папата Франциск ме заинтригира да го напишам ова писмо. Станува збор за следното: посетата на првиот човек на Католичката црква беше како нарачана за градските татковци да го покажат своето „Потемкиново село“...