14.4 C
Skopje
23.4.2019 - 16:42

Економски развојни модели

Во ерата на глобализацијата се профилираа два економски модели: моделот на американските неолиберали и економскиот модел на Германија. Главен идеолог на глобализацијата на светската економија...

Слободна тема

За време на деловниот но опуштен разговор за соработка во редакцијата на „Нова Македонија“, по објавувањето на првите две колумни минатата пролет, ми беше...

Замаец

Фудбалот во Македонија доби нова голема потпорна точка, врз која може да ја гради иднината, а тој успех да стане замаец. Во ракометот, на...

За кокошка нема прошка, за милиони – немало закони

Денес е полесно читањето весници - не мора да одиш да ги купиш. Со еден клик читаш „Вашингтон пост“, „Дер шпигел“ (огледало) или „Катимерини“,...

Македонија како слепо црево

Кога прочитав за заедничка вежбовна активност на армиски и полициски структури на „Криволак“, помислив дека е т.н. кромид-вест (сатирична - onion news, квазивест што...

Би било смешно да не е тажно

Кандидатурата на градот Скопје за престижното признание „европска зелена престолнина“ во 2021 година многумина ја сфатија како несолена шега, во време кога загадувањето на...

Бел бумбар, црн бумбар или директор на УБК…

Тамам помислив дека е време да ја пофалам УБК што направи чекор да си ја „врати надлежноста“ (сѐ уште не ми е јасно зошто...

Груевски однесе полн куфер тајни за смртта на Кенеди што Мијалков...

Кај нас безумието продолжува по својот праволиниски идиотски пат. Само што Груевски доби азил, Мијалков беше приведен. Што си мислите, зошто? Правда и закон?...

Политичко убиство на правото

Кога се рушеше Груевски основните аргументи на ЕУ беа: заробена држава, диригирано судство, немање правна држава итн. Сега кога се помилува и амнестира поранешниот...

Колумна – што е тоа?

Вертикално распореден текст на новинарска страница во печатен медиум. КОЛУМН а... изговор на англискиот збор за столб во архитектурата. Овој архитектонски елемент е сочинет...