Како новинарска патка стана лажна вест

Изразот „лажни вести“ стана неизбежен дел од секоја јавна комуникација, објаснување за повеќето неразјаснети состојби, проблематични и скриени податоци... одбрана од сите „прашања што...

Изгубениот рај

Се разбира, Британија била, е и ќе остане Европа, и сосема е небитно во која „соба“ се наоѓа (подрумот е зафатен со земјите од...

Скок во вера (или како да се кренеме од смртта) 1.

Каква честитка и подарок, со што да те дарувам и утешам, драг читателу, на прагот на новата 2020 година? Оти секоја нова година, пред...

Медиокритетство или тивко умирање на државата

Медиокритетството како воспоставен систем присилува на просечност, како форма на самоодржување. Медиокритетството станува проблем кога се наоѓаме во систем што ни кажува дека мора...

Како станав заостанат

Иако потплатените пропагандни перјаници најавуваат апокалиптични сценарија доколку мнозинството не гласа „за“, повеќе од јасно е дека по недела, 30 септември, ќе дојде понеделник,...

САД, Косово и Македонија

Уште долго, ЕУ нема да биде важен фактор на меѓународната сцена. Како што и самите оценуваат, немаат алатки за таква улога. Имаат економска и...

Граѓаните ги чекаат економските програми

Дојде мигот кога политичките партии треба да понудат вистинска и функционална економска програма, поточно програма или програми што ќе бидат поставени врз реално сработени...

Лицитирање на еднаквоста: 100 отсто еднаквост за сите во Македонија

Големите политички битки на современиот свет се водени околу одредени клучни зборови, од кои еден е „еднаквоста“. Заев го знае тоа. Но не знае...

Вистинскиот Јоханес и лажниот Хан

Jоханес Хан во Македонија, пратенички прашања, акциски план против лажни вести - три важни настани, но сепак мноштво дилеми. Вистински ли се случките или...

Само (не)вистина?

Пред два-три дена, на 28 февруари 2020 година, ТВ Канал 5, ја емитираше својата петочна емисија, „Само вистина“, во познатиот термин, со познатиот водител...