Сите бои во нашите реки

Политичките партии во земјава неделава ја започнаа изборната кампања и сите ги обелоденија изборните програми. Во сите нив има делови за екологијата, но овој...

Коалиција СДСМ – ВМРО-ДПМНЕ? (Зошто да не?)

Како пандан на изненадувачките изјави на Ахмети за Албанец за претседател на Владата може да се постави прашањето: кое би било постизборното ексклузивно изненадување...

Образование на нашите промашувања

Гледам како тонеме со образованието. Како и со сѐ друго во државава. Веќе одамна образованието во Македонија, особено она високото, е во сериозна криза....

Што му недостига на светскиот одговор на пандемијата

Иако долгот на земјите во развој доби огромно внимание во изминативе месеци, сепак многу малку се дискутираше за еден погорлив проблем, а тоа е...

Пандемијата мора да го трансформира светското земјоделство

Кризата од ковид-19 ги нагласи ризиците од нездравата исхрана и екстремните слабости на светскиот систем на исхрана. Но економското закрепнување, кое ќе следува по...

Кој ќе преживее, ќе гласа, а можеби ќе биде и избран

Што се однесува до содржината на кампањите, пак, експертите длабокоумно прогнозираат оти таа ќе биде валкана, како тоа да би било нешто ново. Политичкиот...

Корона во Македонија, четири месеци потоа

Во меѓувреме и знаењата за сезонскиот карактер, имунитетот и вакцината се многу појасни. Короната не е сезонска и не замина во април со затоплувањето,...

Клучни витамини и минерали за време на бременост и доење!

Недостигот од некои витамини и минерали во исхраната може да доведе и до појава на сериозни последици во развојот на плодот, т.н. конгенитални малформации...

Вратете ги жените на работа!

Жените и пред корона-кризата трипати повеќе од мажите ги завршувале неплатените работи како што се негата и грижата за членовите на семејството, а Обединетите...

Во очекување на катастрофата спас (1)

Веројатно те чуди насловот на денешнава колумна, драг читателу, но бргу ќе разбереш за што се работи. Тој е хипотеза. Пак е сврзан со...