НАТО и јас/ние

Во 1991 година, Македонија беше практично држава без војска, за сега пред портите на НАТО да имаме обратна ситуација: војската нема држава, ами чува...

Нова спортска година

Повеќе резултати годинава во повеќе спортови се одлични, а тие во олимписките спортови покажуваат дека конечно можеме да се надеваме и на многубројна олимписка...

Гробовите… тоа наше проклетство! (2)

Ние Македонците многу сакаме да говориме за верата во бога, да ги полниме храмовите и да даруваме за празниците. Треба да разбереме дека верата...

НатпреВАР

Технолошките помагала треба да влезат со сета своја сила. ФИФА реши системот ВАР да биде применуван од СП 2018, што донесе многу спротивставени мислења....

Битката треба да ја бијат политичарите

Мислењето на одделни академици дека политичарите требало да застанат зад научниците е груба замена на тезите. Имено, најсилното оружје на научниците се неоспорните факти...

Ѕидови ли се ѕидови

По малку иронично, додека македонската јавност е фокусирана на блокадата на патот кон ЕУ, Европа одбележува/ше 30-годишнина од падот на Берлинскиот ѕид. Она што...

Велика

Во септември 2018 година, во месецот определен за референдум, спроведов посебни истражни мерки против одредени јавни личности од светски и од домашен калибар. Станува...

„Вонземјаните“ меѓу нас

Во отсуство на навремени и прецизни информации, Македонија деновиве одново е преплавена со теории на заговори, кои се однесуваат на разни трагедии, исчезнати лица,...

Не пазарете се со Бугарите за свети Наум

Почитуван господине Драги Ѓорѓиев, ви пишувам од името на здружението „Унија за култура на Власите од Македонија“, и верувам дека штом ќе го прочитате...

Ако не нѐ пере Вардар, ќе нѐ испере Аксиос

Се надевам дека редакцијата и свесните читатели ќе ми простат што си ја препишав сопствената колумна, за Право и (не)правдина, објавена во „Дневник“, петок,...