16.3 C
Skopje
7.4.2020 - 15:51

Приказни од самоизолациjа

Во самоизолација со дете се има рутина и тоа е лековито Мојата сестра Љупка живее со семејството во Венеција, па, така, на некој начин бев...

Ова е период за донесување историски одлуки

Политичарите прогласија вонредна состојба, но дали сите ние ја разбравме нејзината внатрешна содржина Ако сакаме да ја разбереме суштината на вонредната состојба, треба да погледнеме...

Пандемијата – предупредување или божја порака?

Во многуте текстови што ги читав (читам) за коронавирусот, посебен впечаток ми оставија пораките што основачот на „Мајкрософт“, Бил Гејтс, ги сподели во своето...

Како ќе го промени светот коронавирусот: новиот светски поредок се бори...

Светската пандемија на коронавирусот е пресвртна точка во светската историја. Не само што индексите на берзата и цените на нафтата паѓаат туку се руши...

Нашиот најдобар час

Како што знаат многу читатели, моментално сум хоспитализиран во Мадрид, откако бев позитивен на тестот за ковид-19. Моето закрепнување оди бавно, но очекувањата се...

Четири приоритети за глобална пандемиска стратегија

Контрастот помеѓу молкот на улиците и плоштадите во Европа и бурната болна реалност во многуте од нејзините болници е огромна. Ковид-19 го има не...

Приказни од самоизолациjа

Со пошироко отворени очи ќе гледаме на светот и на природата Ова се денови кога сите мора со заеднички сили да ги прифатиме препораките и...

Корона-тероризам

Зад кулисите на кои, со филмска брзина, се менуваат сцените во кои се манифестираат подзаборавените човечки особини какви што се професионализмот, одговорноста, солидарноста, пожртвуваноста...,...

Три работи за подобрување: тестирањето, следењето на контактите и болниците

Со овие подобрувања ќе може да се намалат човечките жртви, да се подобри контролата и да се овозможи побрзо ублажување на мерките за социјално...

Бенигна хиперплазија на простата (БХП)

БХП е најчестото заболување кај мажите постари од 50 години, чија инциденца расте со возраста, почнувајќи од 8 проценти кај мажите во четвртата деценија,...