10.3 C
Skopje
13.12.2019 - 14:45

Безумност, ерга омнес!

Зошто е ова безумност? Па, зарем може да е нормално да се откажеш од сопственото име и идентитет, да го погребаш историското помнење на...

Министерство за поткусурување во коалициите и хемиските хаварии

Во хемијата и хемиската технологија принцип е секогаш инвентарот да го измие, тој што го користел или во погонот инженерот и работниците што работеле....

Нова спортска година

Повеќе резултати годинава во повеќе спортови се одлични, а тие во олимписките спортови покажуваат дека конечно можеме да се надеваме и на многубројна олимписка...

Образованието бара практични прирачници

(повод: Статијата на Антонија Поповска „Со мини-кампања не се решава слабата заинтересираност за стручните училишта“, објавена на 2.5.2019 година) Вашата новинарка, г-ѓа Поповска, во својата...

Како да се реши проблемот со отпадот во државата?

На еден семинар што се одржа во Венеција во 2000 година се запознав со претседателот на Стопанската комора на Бугарија, Божидар Данев. По негово...

Новогодишни желби за брегзит

На маса има документ за развод меѓу Британија и ЕУ, но засега равенката има премногу непознати за да се знае решението. Многу работи се...

Зошто популизмот бележи подем?

Културата или економијата? Ова прашање опфаќа голем дел од дебатата за современиот популизам. Дали претседателскиот мандат на Доналд Трамп, брегзит и подемот на десничарските...

Повеќе или помалку ЕУ?

Од денеска до недела, гласачите во Европската Унија ќе избираат членови на Европскиот парламент. Многу нешта зависат од нив. Од Втората светска војна досега,...

ЕУ да ја признае палестинската држава

САД ја сменија долгогодишната политика и сега велат дека израелските доселенички населби во Западниот Брег не се спротивни на меѓународното право. Со тоа Вашингтон...

Како да се зголеми довербата во ЕУ

На шпански, зборот „конфианца“ има двојно значење. Од една страна, тој ја опишува цврстата доверба во нешто или некој, вид доверба што луѓето од...