12.2 C
Skopje
18.11.2019 - 18:41

Демаскирање на злото

Целта на оваа колумна е демаскирање на злото. А злото, веќе реков, треба да се обелодени, разголи и изобличи. Неговото јасно обелоденување траеше од...

Дали демократијата ќе исчезне последна?

Деновиве либералната демократија и авторитаризмот се чини дека се вклучени во процес на конкурентно распаѓање, чиј исход останува неизвесен. Но никогаш не е паметно...

Една молба до Бујар Османи

Минатата седмица ме вознемирија два исказа. Најпрвин, вицепремиерот за евроинтеграции Бујар Османи изјави дека договорот на кој се работи со Грција (околу името) е...

Мигрантска дилема

Питер Сингер Една од најтажните имигрантски приказни што медиумите ја објавија во изминатите недели беше таа со децата што плачеа откако беа одвоени од своите...

Афоризми

Иван Русјаков Денот на најголемите недомаќини завршува тогаш кога започнува следниот ден на најголемите домаќини! За разлика од семафорот, превртливиот политичар потешко може да се...

ЦЕФТА е мртва, да живее економскиот патриотизам

Косовските државни органи имаат право да се борат за остварување на својот полноправен статус, но тоа не треба да се прави на штета на...

Библиофилија

Би можела да пишувам за смешната еуфорија поради „чистата и безусловна препорака“ за почеток на преговорите за влез во ЕУ (чиј краен исход веќе...

Образованието бара практични прирачници

(повод: Статијата на Антонија Поповска „Со мини-кампања не се решава слабата заинтересираност за стручните училишта“, објавена на 2.5.2019 година) Вашата новинарка, г-ѓа Поповска, во својата...

Референдум за скара, за имени или за безимени Македонци

Оваа колумна е објавена пред 5,5 години, а сега е само „рециклирана“ во целост: „Еден коментар со кој еден читател ме нарекува ’патриот‘ од...

Европскиот кубист Ибрахим Кодра во „Чифте-амам“

Националната галерија на Македонија (НГМ) вечерва, во 20 часот, во „Чифте-амам“ ќе ја отвори изложбата на дела од Ибрахим Кодра, еден од најзначајните ликовни...