4.7 C
Skopje
20.2.2020 - 19:21

Балканска „демокалипса“

Секоја од владите на балканските земји, повеќе декларативно отколку со вистински програми и стратегии, се обидува да го спречи иселеничкиот бран. Се чини, тоа...

Трговски војни – дизајнирани од суперсилите, почувствувани од сите

Судбината на светот зависи од решавањето на геополитичкиот проблем на 21 век, судирот меѓу Кина и САД. Нивното ривалство е неизбежно, но тие може...

Повеќе физичко за здрави генерации

Застрашувачки е податокот од минатата година на Институтот за јавно здравје дека дури 31 отсто од машките деца и 29 проценти од девојчињата во...

Европа нема глобална стратегија

Новиот светски поредок на 21 век не навестува ништо добро за Европа, како што покажуваат првичните трговски и технолошки судири меѓу Кина и САД....

Суперлига

Европската фудбалска унија во минатите триесетина години ги амортизира обидите за поделба во европскиот клупски фудбал, па веројатно по сличниот модел сега е многу...

Куршум врз новинарството

Рускиот новинар Аркадиј Бабченко со помош на украинските разузнавачки служби успеа на холивудски начин да го лажира своето убиство и да го измами светот....

Слепите улици на Охрид

Во нашиот поранешен систем проблеми за решавање на улиците според урбанистичкиот план во градските средини речиси немаше. Денес, поради градежните недисциплини, се запоставуваат урбанистичките...

Паушалот, калориметрите и можностите на корисниците

Паушал за оние што веќе се исклучиле нема да се наплатува, ама оние што би сакале да се исклучат ќе треба да вложат многу...

Дали зависноста е мозочна болест или морален проблем

Многу често во современото живеење се соочуваме со проблемот на зависностите (најмногу од дроги, но и од алкохол, никотин итн.). Постојат главно два спротивставени...

Реформи што ги изедоа скакулци

Реформи во јавната администрација најавуваа сите досегашни влади. Повозрасните веројатно ќе се сетат колку комунистичките власти во некогашната држава го милуваа овој збор. Но...