4.3 C
Skopje
11.12.2019 - 10:50

Сто дена до брегзит, сто неодговорени прашања

На сто дена од официјалниот датум за брегзит, сѐ уште не се знае под кои услови и дали воопшто Британија ќе излезе од ЕУ....

Антисемитизмот како политичка идеологија

Вообичаено, антисемитизмот во Европа и во светот одамна се подразбира како израз на нетрпеливост и форма на вечно непријателско однесување спрема еврејскиот народ и...

Фејсбук-комуналци

Хаотичното поставување урбана опрема и кампањското чистење на градот со повремени фејсбук-акции, не може да бидат дел од организиран и интегриран систем на управување...

Одбојката се враќа?

Сега следува слаткиот, но паралелно и потешкиот дел за овој спорт. Прво ќе биде „слаткиот“ настап на Европското првенство, каде што ќе се игра...

Бариерите ја уништуваат економијата

Потребата за обезбедување на слободното движење на стоки во целиот регион, за намалување на трошоците и зголемување на конкурентноста на стоките и услугите на...

Кога ќе проработи одговорноста, тогаш можеби ќе нè биде

Ако го отвориме Речникот на македонскиот јазик, во него во појаснувањето за зборот „одговорност“ има многу јасно толкување, кое гласи: „Обврска за совесно и...

Година на Трамп?

Списанието „Тајм“ не го избра Доналд Трамп за личност на 2018 година, но можеби тоа ќе го направи оваа година. Трамп ја заврши годината...

Како да се разговара со Иран

Администрацијата на американскиот претседател Доналд Трамп изминатите две и пол години го посочува Иран, дури повеќе и од Русија, Кина или Северна Кореја, како...

Европа без компас!

Коста Стоименовски Во последните 500 години Западот, благодарение на научно-техничката супериорност, уживаше големи привилегии. Посебни привилегии имаа европските земји со силни морнарици, кои им овозможија...

Напад врз нафтените инсталации на Саудиска Арабија – кој е вистинскиот...

Во саботата, 14 септември, 10 дрона на владата на „Ансаруллах“ во Јемен ги нападнаа нафтената рафинерија „Букајк“ и нафтеното поле Хурејс на компанијата „Арамко“...