Уметноста да се врати во физичката стварност

Како некој што не попушти дури ни на најголемиот налет на електронското издаваштво и читање на литература на екраните на разни уреди и во нормални, непандемични услови, деновиве успеав да позајмам од еден мој...

Новогодишни желби за брегзит

На маса има документ за развод меѓу Британија и ЕУ, но засега равенката има премногу непознати за да се знае решението. Многу работи се ставени во договорот за брегзит, но многу се и намерно...

Делумно слободни, со повремен терор врз умот

Иако во текот на минатата година остварила мало подобрување во оваа област, Македонија и натаму се наоѓа во категоријата „делумно слободни“ држави. И така веќе 20 години, откако беше ставена под мониторинг на „Фридом...

Градинките први на здравствен испит

Новопреземените мерки се важни за да се избегне ширење на вирусот во градинките и меѓу децата, кои важат за преносители на вирусот, и затоа е многу битно тие да се спроведуваат. Во ниеден случај...

Ќе ја обедини ли брегзит ЕУ?

Британија неделава конечно се разведува од ЕУ. Унијата сигурно ќе се обиде да го прикаже брегзит како потврда дека животот надвор од ЕУ е лош и дека тоа е уште една причина зошто треба...

Негрижа ги вандализира спомениците

Ако навистина се направат вистинските чекори, тогаш сигурно како општество ќе потврдиме дека сме изградиле многу повисока свест и однос кон спомениците, кон нашето културно наследство, кон нас самите, како луѓе, како граѓани што...

Колатерални штети од глобалната војна против тероризмот

Речиси две децении поминаа од терористичките напади против САД, на 11 септември 2001 година, кои засекогаш го променија светот. Последиците од нив се чувствуваат до денес Денес се одбележува уште една годишнина од терористичките напади...

Вирус на недоверба

А токму оваа криза беше идеална шанса да се врати довербата на граѓаните во институциите. Не дека тоа ќе беше лесна работа. Видовме како и многу поорганизирани и побогати држави на моменти се повлекуваа...

Британија и денот по изборите

По кој пат ќе тргне Британија? Многумина експерти и познавачи на состојбите од двете страни на Ла Манш сметаат дека идеално би било Лондон да се договори со Брисел за заедничките принципи на (трговско)...

Година на големи светски предизвици

И 2020 година ќе биде уште една година на опасно живеење доколку државите продолжат да ги спроведуваат краткорочните политики, често мотивирани од политикантство и слепи интереси врз сметка на долгорочната визија и стабилност. Светските...