Светот на спортот постојано се менува

Светот, а со тоа и спортот, се соочи со невидена ситуација, во која поради пандемијата на коронавирусот запреа многу сегменти од вообичаеното функционирање. Но сега е важно и за спортот да се престрои и...

Фудбалот најавува континуитет

Успехот не е инцидент. Така и ова достигнување. Оваа генерација проби неколку бариери пред да дојде воопшто во можност да игра решавачки дуел за пласман на Европското првенство в година. Македонската репрезентација првпат има...

Спортот полека се враќа

Во такви услови и со многу најави дека и спортот ќе биде поинаков откако планетата ќе излезе од изолацијата, важно е, како и секогаш во секоја друга спортска ситуација, како што се моментите по...

Од глаата си патиме

Своевремено Војдан Чернодрински, пред нешто повеќе од 100 години, имаше напишано една драма „Од глаата си патиме“, а очигледно и по еден век не можеме да побегнеме „од глаата“, со која упорно сакаме да...

Политичкиот бонтон како мислена именка

Социолозите често коментираат дека најчесто политичката култура е по пирамида од лидерот, ако имате лидер што мисли дека со негативна кампања, со погрешна реторика може да го победи противникот и да ја обезвредни целата...

Помина летото, доаѓа нечистиот воздух!

Сите дишеме воздух и сакаме тој да биде чист. Токму поради немањето конкретни мерки и безидејноста на Владата за справување со загадувањето, сега на прагот на грејната сезона повторно, но некако задоцнето, сѐ погласни...

Политичката привлечност на фискалната илузија

Се зборуваше за фризурите, за облеката, за чантите, за музичкиот вкус, за приватниот денски и ноќен живот на „грациите“. Дури се снимаа и репортажи во и околу нивните домови. Но никој не се заинтересира...

Вируси во политиката

Епидемијата на етноцентрично дејствување на албанските партии во Македонија трае со децении и тоа е многу поопасно и со потрагични последици од коронавирусот. Тој недостиг од креативност за практични политики за подобрување на сеопштиот...

Патокази низ лавиринтот на кризата

Следејќи ги трендовите и состојбите и сѐ уште нејасната ситуација за можното завршување на оваа пандемија, останува голема несигурност и има многу ризици поврзани и со проектираниот раст за македонската економија за наредната, 2021 година Изминативе...

Концепт „Квалитетно општество за сите“

Парадоксално е и самото барање да се делат субвенции за вработувања по етнички клуч. Имено, никој во оваа држава не е граѓанин од втор ред, па да мора државата некому да му плаќа да...