Година на големи светски предизвици

И 2020 година ќе биде уште една година на опасно живеење доколку државите продолжат да ги спроведуваат краткорочните политики, често мотивирани од политикантство и слепи интереси врз сметка на долгорочната визија и стабилност. Светските...

Алхемијата на политиката

Иако и претходно во повеќе наврати се споменуваше, идејата за некакво меѓупартиско, општествено и национално помирување како да изрти по неодамнешниот референдум и престројувањата во опозициските редови по гласањето за потребата од уставни измени...

Онлајн-работење, ама и онлајн-квалитет

Пандемијата на коронавирусот принуди многу економски субјекти да го преструктурираат своето работење, доколку условите го дозволуваат тоа. Во принцип, онлајн-работењето, како и доставата на прехранбени продукти, е за пофалба како начин на опслужување на...

(По)етиката на политиката

Тоа е таа поетска вештина на политичарите - само рефрени и ништо повеќе. А што се однесува до етиката, таа одамна е раздвоена од политиката. Политиката, наједноставно кажано, веќе долго време се карактеризира, пред...

Градинките први на здравствен испит

Новопреземените мерки се важни за да се избегне ширење на вирусот во градинките и меѓу децата, кои важат за преносители на вирусот, и затоа е многу битно тие да се спроведуваат. Во ниеден случај...

Вакцина против тероризмот

Македонија со години со своите операции, како и мноштво држави во светот, спроведува „хемотерапија“ за спречување на општествениот канцер со радикален исламски предзнак таканаречен ИСИЛ. Со пропагирање на заедничките вредности, мирот, толеранцијата и мултикултурализмот,...

Ниското изведбено ниво на кампањата

Политичките партии во Македонија, по правило, кога ќе ја загубат власта, упорно се обидуваат да креираат алтернативна државна и јавна политика и, колку и да е тоа во одредени ситуации неиздржано, неоправдано, па дури...

Трансатлантска (дис)хармонија

Изминатите децении оваа конференција служеше како моќен симбол за јачината на западната алијанса и за единството на Западот, кога станува збор за потребата и алатките за справување со глобалните предизвици со кои се соочува...

Поголема контрола на онлајн образованието

Образовниот процес во целина мора да продуцира реално, мерливо и објективно знаење кај учениците и студентите. Сѐ што е спротивно од тоа е на нивна штета, но и на штета на државата Деновиве се одржа...

Изборна деменција

Иако Ристе, кој е веќе навлезен во осмата деценија од животот, не е многу инфициран од политиката и, како што вели, освен во бога не верува во никој друг, сепак е еден од ретките...