Европска методологија за балканска реверзибилност

Состојбата во регионот, кој, генерално, е најпрепознатлив по тоа што троши многу повеќе историја отколку што може да произведе, по тоа што никако не може да ја совлада географијата, и што, како географски неодвоив...

На штрек поради невидливиот убиец

Доколку СЗО прогласи глобална опасност по здравјето на луѓето по појавата на новиот смртоносен вирус, познат како коронавирус, и во нашата земја може да се очекуваат мерки како што се карантин, заострување на граничните...

Година на големи падови

Во годинава што изминува имаше многу поголеми и помали падови во македонската, на моменти, налудничава реалност. Но еден голем пад, како да беше оставен за крај, за онака тивко, низ сувопарни бројки, да ѝ...

Нови спортски предизвици

Кога спортот ќе излезе на другата страна на „тунелот“, веројатно ќе биде сосема поинаков отколку пред влегувањето во него. Претседателот на Светската фудбалска федерација (ФИФА), Џани Инфантино, неодамна изјави дека „и нашиот свет и...

На Балканот станува премногу жешко

Не еднаш беше речено дека од способноста на државите да ги доведат докрај процесите на меѓусебни усогласувања и надминувања на конфликтите ќе зависат и оцените за нивната функционалност и способност за преживување. Она што...

Технологија

Технологијата е многу актуелна последниве години, но таа во спортот е присутна повеќе од еден век, преку системот за фотофиниш во атлетиката, а во меѓувреме стана секојдневие на натпреварите и во многу други спортови....

Коалицијата на тероризмот и коронавирусот

„Насилството е братот на стравот“! Ова е изрека кон која очигледно се придржуваат исламистичките насилници. Тие користејќи сила и насилство имаат цел да ги заплашат и принудат европските лидери да бидат под перманентен голем...

Оптимизмот можел да се вежба, како мускул

Какви програми и мерки, во кампањата, која веќе започна, планираат партиите да им понудат на гласачите овој пат, покрај толку акумулирани проблеми и неодговорени прашања? Што уште можат да понудат, а тоа барем на...

Да го чистиме Скопје како секој ден да има акции

Она што е евидентно со овие сезонски акции, или акции во име на Светскиот ден на чистењето, е дека Скопје може да биде почисто, а такво е и поубаво за сите нас Нема посреќни граѓани...

Каде исчезна солидарноста

Можеби звучи излитено, но токму солидарноста, заемното разбирање и меѓусебната помош може да го олеснат решавањето на проблемите, дури и при најтешки кризи. Штета што треба да избие пандемија за да го сфатиме тоа ЕУ...