Ќе дочекаме ли онлајн-изводи?

За уписи во градинка, училиште, средно школо или факултет, за вработување е потребен извод од матичната книга на родени, за впишување на адреса на живеење е потребна венчаница, за наследување е потребна умреница... Приказната...

Правилата на демократијата ги одредуваат гласачите, а не политичарите

Според истражувањето на „Елиамеп“, две третини од грчкото општество или околу 65 отсто од грчкото население се против договорот, и тоа не може брзо да се промени!? Ваквиот последен податок дополнително ги продлабочува недовербата...

Не бидете транспарентни

Добро де, докажано е дека загадувањето на воздухот влијае врз когнитивните способности кај луѓето, но зарем состојбата е толку алармантна! Па нели пред нешто помалку од една година беше активирана владината алатка за отчетност...

Градски улици или слепи сокаци

Ги сакам белградските улици, и тоа не само незаобиколната Кнез Михајлова, затоа што таму буквално на секој чекор имате понекоја книжарница, а отворањето на секоја нова е настан. Србите имаат издавачка продукција што не...

Годините минати на работа не се гаранција за квалитет

Ако целта е да се искористат потенцијалот, квалитетот и искуството на наставниците што веќе ги има во образованиот систем, тогаш оваа идеја е добра. Но мора да се внимава по кои критериуми ќе се...

До кога ќе се умира на работните места?

Повредите и смртните случаи на работните места, иако најголеми, не се единствените проблеми со кои се соочуваат работниците во Македонија. Многубројни се професионалните заболувања што тие ги добиваат во текот на работата, и тоа...

Тегнење уши, ама чии

Пораката за тегнење уши е израз на длабоко непочитување и понижување не само на личноста на премиерот на една суверена држава, на институцијата што тој ја претставува, туку, индиректно, и на сите нејзини граѓани....

Да ја задржиме младината за да ја осигуриме иднината

Затоа вистинско време е сите засегнати страни во земјата (државните институции, бизнис-секторот, академската заедница, НВО-секторот) да понудат соодветни решенија за трајно надминување на состојбите, преку сериозен пристап и уште посериозно спроведување на мерките за...

Балканска информативна дружба

Веста дека косовскиот вицепремиер, Енвер Хоџај изјавил оти во Македонија, Хрватска и во Црна Гора разговарал за формирање пакт против Србија, доби поголем публицитет дури и од последниот концерт на Цеца и од здравствениот...

Проект што, наместо да ја позлати, ја зацрни Битола

„Златниот рид“ не стана филмски град на Битола, каде што ќе се снимаат интересни филмови или ТВ-серии. Но битолчани тој мегаломански проект долго ќе го паметат како хорор-филм во кој беа вклучени без да...