27.9 C
Skopje
23.8.2019 - 20:32

Нашите соседи не можат против својата природа, колку и да се воздржуваат

Дали договорите за балканско пријателство можат да бидат гаранција за европска перспектива и европско однесување, пред сѐ кај оние што и формално се дел од клубот на земји наречен Европска Унија... Сепак, треба да...

Полицајците од нашите маала

Македонија има дури 522 полицајци на 100.000 жители, што е многу над европскиот просек од 318 полицајци на 100.000 жители или еден полицаец на 314 жители. Ако како земја сме многу погоре од овој...

Чувар на македонската црковна вистина

Целото тоа духовно наследство, кое со векови се собирало и градело во Македонија, покрај тоа што е доказ за црковниот континуитет на нашата црква, наедно е и огромен предизвик за православните народи да дојдат...

Кога ќе проработи одговорноста, тогаш можеби ќе нè биде

Ако го отвориме Речникот на македонскиот јазик, во него во појаснувањето за зборот „одговорност“ има многу јасно толкување, кое гласи: „Обврска за совесно и добро извршување на примената должност, работа, задача со прифаќање да...

Погледи цврсти и лепливи прсти

А лажното чувството на сигурност лесно ги совладува политичарите. Особено додека сѐ уште им се аплаудира, додека медиумите им посветуваат многу внимание, додека известуваат афирмативно за нивните активности, додека сите им ставаат лајкови на...

Охрид како Дрезден и Оман

Дека другите земји преземаат итни мерки да се спасат од црната листа говори податокот дека во целата историја на оваа светска организација статусот на заштитено подрачје го изгубиле само два локалитета - германски Дрезден,...

База

Како да се стигне на ракометното ниво и во другите спортови, а и ракометот да го задржи тој степен на успешност? Секако, развојот на клупските школи и академии е еден од најсигурните одговори, како...

Контролирана хуманитарна криза

Длабоките разлики меѓу Белград и Приштина се пренесуваат и на помладите генерации, кои се залагаат за толеранција и решение, но сепак нивните размислувања за можното решение не се далеку од оние на политичарите Кога се...

Од кол на кол…

Како тоа може да си дозволиме да дојдеме до ситуација и него, мислам на Ердоган, како високопочитуван и ценет авторитет да го донесеме да отвора објект на кој статусот не му е докрај расчистен?!...

Маршалов план за Блискиот Исток?

Воопшто не е изненадувачки тоа што Палестинците го отфрлаат планот на зетот на Доналд Трамп, гневни на непристојниот предлог за замена на одамна договорениот план „земја со мир“ со формулата „пари за мир“. Малку...