Политичко убиство на правото

Кога се рушеше Груевски основните аргументи на ЕУ беа: заробена држава, диригирано судство, немање правна држава итн. Сега кога се помилува и амнестира поранешниот премиер и му се доделува азил, аргументите се повторно исти,...

Промашена терапија

Колкави ќе бидат последиците од овој случај со Груевски врз правната држава, безбедносниот систем и врз она здраво општество што се стремиме да го достигнеме пред портите на ЕУ, останува допрва да се утврди....

Може ли Груевски да ја деактивира нуклеарната опција за Орбан

Гардот на Орбан остава малку простор дури и за шеговитата претпоставката дека тој, засолнувајќи го Груевски, сака да си го подобри имиџот. Напротив, сѐ води кон заклучокот дека тој со сите сили настојува да...

Колумбискиот „Ботеро“ – пример на добра музејска практика

Музејот на Ботеро или јужноамериканскиот Пикасо, како што го нарекуваат, е пример за тоа како една мала галерија, со дела донирани од авторот, една не претерано скапа инвестиција, може да прерасне во вистинска препознатливост...

Надлежните никако да ѕирнат во чиниите на основците

Нема ништо ново во однос на постапката за избор на фирма што ги храни децата во училиштата, иако родителите и за тоа реагираа, бидејќи, според нив, е недозволиво во секоја тендерска процедура да се...

„Слободна балканска зона за ВИП-бегалци“

Тоа што може да се извлече како општа карактеристика за балканските бегалци е што тие со леснотија ги поминуваат граничните контроли. Повеќето од нив бегаат во соседните земји поради несоработката на земјите за меѓусебна...

Сто пораки и исто толку парадокси

Во македонскиот речник поимот „парадокс“ се толкува како нешто неверојатно, неочекувано, нешто наспроти здравиот разум, нешто бесмислено. И кога постојано ви се повторуваат вакви ситуации, кога парадоксот станува реалност, невозможното - можно, незамисливото -...

За реформите на безбедносниот апарат, за националниот интерес и во служба на граѓаните

Процесот во голема мера е и наука - емпирија и теорија, па затоа едностран приод во креација на реструктурирањето би бил повторно - утка. Сеопфатноста и целисходноста на реформите во безбедносниот систем на Македонија...

Како илегалецот Груевски се провре низ жилет-жицата на Орбан

Доколку би постоел начин за нејзино воспоставување, дијагнозата за денешна Македонија, најверојатно, би била колективна фрустрација и генерално чувството на неуспех на сите полиња. Длабоко компромитираниот систем веројатно е и причина и последица на...

(Не)оправдана негрижа за животната средина

На акцијата за пошумување на голините каде што РЕК „Битола“ ги исфрла јаловината и јагленовата прашина, во неделата не дојде ниту едно од поканетите еколошки здруженија, а иронијата да биде поголема, не испратија ни...