Фудбалот тргна

По сѐ, Македонија останува на одличен пат кон ЕП 2020, не само поради бодовите или според пласманот во полуфиналето во Лигата на нациите, туку, уште поважно, според играта. Условите се тука - стандардна репрезентацијата,...

Ќе остане ли само пуста и соголена земја по пожарите?

И додека едни не спијат од грижа да не им бидат зафатени и куќите од огнот, други не спијат од мисла каде утре да запалат нов оган. Нивното пироманско уживање нѐ чини навистина многу....

И со мрчење се претера

Речиси во секоја пригода, на секоја прес-конференција, на секој јавен настап политичките противници од различни партии си упатуваат едни кон други обвинувања и тези за лажење и измами. Лагата царува постојано, иако не е...

Со вистината и искуството против лагите и манипулациите

Заклучокот е дека во Македонија борбата против лажните вести единствено може да се поттикне преку зајакнување на медиумската писменост, односно преку зголемување на способноста на граѓаните за пристап, разбирање, анализа, критичка оцена на различни...

До забраната и по неа

Во времето кога се отвораат дури и папските тајни архиви, токсичната судска практика, која произлезе од тоа што на судовите во земјава долго време им се овозможуваше, без никаква јавна критика, да одлучуваат дали...

Ќе се избегне ли стапицата на Тукидид?

Колку САД, Кина и нивните сојузници се предодредени за војна ако се знае дека 12 од вкупно 16 примери во историјата, во кои една сила во подем ја предизвикала доминантната сила, завршиле со конфликт....

Комисии за политичко адаптирана историја

Македонската историска наука е ставена во „волтеровска“ позиција, во која треба да ги докаже туѓите гледишта на сопственото минато, благодарение на два политички билатерални договори со соседите - со Бугарија и со Грција Од многубројните...

Со мали плати секое поскапување е големо

Податокот дека цената на електричната енергија во земјава, на пример, е една од најниските во регионот не е некаква утеха за нашите сограѓани, бидејќи и платите им се меѓу најниските. Но никој од надлежните...

Сам свој мајстор: како се демонтира држава

На почетокот во пошироките кругови тој наш „мајстор“ во политиката беше ословуван како стариот лисец, потоа го замени папата, па несуден поет со двојно државјанство, го имавме и пастирот, па стапи на сцена нова...

Европа на крстосница, Македонија на пешачки премин

Според многумина, одбројувањето за најважните парламентарни избори во историјата на Унијата, кои ќе се одржат во мај 2019 година, веќе е започнато, а исходот од нив ќе го отслика новиот сооднос на силите на...