16 = 250

Секојдневно сме сведоци дека земјите од регионот, а особено Македонија, се во самиот врв на црните листи кога станува збор за загадувањето на воздухот. Најновиот податок дека шеснаесет западнобалкански термоцентрали на јаглен загадуваат исто...

Безредието убива

Граѓаните штотуку ги видовме на дело, по трагичната сообраќајна несреќа кај Ласкарци. Покажаа восхитувачко ниво на човекољубие, па дури и завидно ниво на способност за самоорганизирање и акција. Ги оставија во сенка дури и...

Ликовната 2019-та навестува поразителна слика во музеите

Вака како што е конципирана ликовната дејност во Годишната програма за култура навестува поразителна слика - на изложба ќе се оди само на отворање (ако уметникот ви е познат), а дури и тогаш галериите...

Колку ни е важно како се хранат децата на училиште?

Институтот за јавно здравје, секоја година подготвува извештаи за исхраната на децата што престојуваат во целодневна настава. Во еден од последните такви извештаи е наведено дека исхраната на оваа популација е на незадоволително ниво....

Агресорите од соседството

Не беа само студентите од студентскиот дом „Пелагонија“ во скопската населба Кисела Вода агресори врз животната средина. Набргу по него, на агитпроп-социјалните мрежи и некои медиуми осамнаа фотографии и од студентскиот дом „Кузман Јосифовски-Питу“...

Државата во трета смена

Сега повеќе од кога било е потребен нов сенс и приод кон политиката генерално. Во државата има толку многу напластени проблеми што чекаат за решавање што неодложно и итно е потребно трисменски да се работи...

Двете лица на човечноста

На денот на несреќата, кога целата држава беше завиена во тага и жалост, социјалните мрежи пукаа од говор за омраза, па дури сето тоа непотребно зачинето и со национална односно етничка мирудија. И додека...

Шарените лаги и измами

Залегнувањата на функционерските деца, внуци, тетки и братучеди во благопријатната топлина на државните јасли сега веќе не се квалификува како претходно озлогласената појава на фаворизирање на роднините и на пријателите при пополнување на работните...

Бесконечни стечаи

Со редицата (не)ефикасни стечајни постапки, тешко ќе можеме да се надеваме дека ќе се случи нешто позитивно. Тоа не само што фрла дамка врз ефикасноста и ажурноста на институциите и се одразува врз начелото...

Попис за броени-недоброени и за политички наивници

Со оглед на фактичката конституционална состојба во Македонија, во која Охридскиот (рамковен) договор е веќе дел и од преамбулата на Уставот, а чија одржливост се темели на 20-процентната застапеност на одредена етничка заедница, графата...