1 C
Skopje
17.1.2019 - 18:37

До кога ќе се умира на работните места?

Повредите и смртните случаи на работните места, иако најголеми, не се единствените проблеми со кои се соочуваат работниците во Македонија. Многубројни се професионалните заболувања што тие ги добиваат во текот на работата, и тоа...

Тегнење уши, ама чии

Пораката за тегнење уши е израз на длабоко непочитување и понижување не само на личноста на премиерот на една суверена држава, на институцијата што тој ја претставува, туку, индиректно, и на сите нејзини граѓани....

Да ја задржиме младината за да ја осигуриме иднината

Затоа вистинско време е сите засегнати страни во земјата (државните институции, бизнис-секторот, академската заедница, НВО-секторот) да понудат соодветни решенија за трајно надминување на состојбите, преку сериозен пристап и уште посериозно спроведување на мерките за...

Балканска информативна дружба

Веста дека косовскиот вицепремиер, Енвер Хоџај изјавил оти во Македонија, Хрватска и во Црна Гора разговарал за формирање пакт против Србија, доби поголем публицитет дури и од последниот концерт на Цеца и од здравствениот...

Проект што, наместо да ја позлати, ја зацрни Битола

„Златниот рид“ не стана филмски град на Битола, каде што ќе се снимаат интересни филмови или ТВ-серии. Но битолчани тој мегаломански проект долго ќе го паметат како хорор-филм во кој беа вклучени без да...

Одредница на одредницата

Според дефинициите на меѓународното право, една држава има сосема јасни разликувачки одредници од она што претставува територија, област или провинција. Дистинкцијата на државата Македонија од географскиот регион, кој е исто именуван, се содржи во...

ЦЕФТА е мртва, да живее економскиот патриотизам

Косовските државни органи имаат право да се борат за остварување на својот полноправен статус, но тоа не треба да се прави на штета на веќе воспоставените економски односи во регионалните и во меѓународните организации....

Експериментот Македонија

Листата на политички и економски експерименти од независноста до денес е долга и широка. Почнувајќи од болната и долга транзиција, приватизацијата, многубројните економски и индуцирани политички кризи, војната од 2001-та, па до преспанскиот договор...

Опасни геополитички игри во Црно Море

Порошенко дури и отворено побара од НАТО да испрати бродови во Црно Море за да ѝ помогне на Украина. Од Алијансата засега не одговорија на ваквото барање, а малку е веројатно Киев да добие...

Внимавајте на имунитетот!

Искуствата на другите, но пред сѐ сопствените, би требало да бидат доволен мотив за некаква промена на уставните и законските норми поврзани со имунитетот. Но тоа, како и сите поголеми или помали реформи, треба...